Јастреб ПДФ Штампа Ел. пошта
понедељак, 27 јун 2011 13:19
Јастреб
alt
Систематика
Царство Animalia Животиње
Тип Chordata Хордати
Подтип Vertebrata Кичмењаци
Класа Aves Птице
Ред Accipitriformes Дневне грабљивице
Породица Accipitridae Јастребови
Род Accipiter
Биномијална номенклатура
Accipiter gentilis (Linnaeus, 1758)
Ареал врсте
alt
плава - пребивалиште током зиме, зелена - стално пребивалиште, жута - пребивалиште и парење током љета

Јастреб или јастреб кокошар (Accipiter gentilis) је врста птице грабљивице из породице Јастребова (Accipitridae). Средње је величине, средњег распона крила и дугог репа, прилагођен је брзим ваздушним маневрима између крошњи у којима живи и гнезди се. Јастреб кокошар лови у шуми, у пољима, ливадама, изнад бара, у равници и у планини све до 1500 m надморске висине. Храни се сисарима, птицама и инсектима. Станарица је.

Опис

Јастреб је највећи припадник рода Accipiter. Одозго је тамно-сиве боје, а сприједа ишаран бијелим попречним пругама (одрасли) или уздуж (млади). Над оком наранџасте боје се протеже бијела пруга, а реп је дуг са попречним пругама. Мужјак и женка су слични изгледом, али је женка за трећину тијела крупнија од мужјака [2][3]. Распон крила код мужјака је од 93-105 cm, а дужина 49-57 cm. Женка је 58-64 cm дуга с распоном крила од 108-127 cm, сива одозго и одоздо. Мужјаци мањих подврста могу тежити и само 630 грама, а женке већих и 2 kg [4].

Њихов најважнији птичји плијен су тетријеби, голубови и грлице и врапчарке (већином чворци и вране). Понекада лови мочварице до величине дивље патке. Плијен је углавном мањи од јастреба, али ове птице такођер убијају много веће животиње, до величине зеца.

Размножавање

Велико гнијездо, величине до 1 метра, прави на дрвећу те облаже зеленим гранчицама, а почиње га уређивати и до два мјесеца прије лежења јаја. Понекад се користи се и гнијездима других птица. Женка обично снесе 3-4 јаја у интервалу од три дана. Инкубација траје до 41 дан и за то вријеме на њима најчешће сједи женка. Мужјак ју мијења само кад она оде у лов за храном. Заједно брину о младунцима које женка уопште не напушта првих 25 дана [2].

Распрострањеност

Јастреб је широко распрострањена врста која настањује умјерена подручја сјеверне хемисфере. Углавном је станарица, али се птице из хладнијих подручја сјеверне Азије и Канаде селе на југ.

Напомене

  1. нп.1 Ова врста је први пут описана 1758. од стране Карл Линеа у његовом дјелу Systema Naturæ и врста још увијек има свој стари научни назив назив. У скорије вријеме Јастребови, Орлови и Супови су раздвојени од Сколова и сврстани су у нови ред Accipitriformes, раније Falconiformes.

Референце

  1. 1.^ Интернет сајт агенције Европске Уније за заштиту животне средине (The European Environment Agency)
  2. 2.^ Мирјана Мартан, Свијет животиња; Артмедија (2006) Вараждин ISBN: 953-99916-3-3
  3. 3.^ Д. Симић, С. Пузовић: Птице Србије и подручја од међународног значаја, Београд (2008) Лоа Србије, ISBN 978-86-911303-0-5
  4. 4.^ Предраг Костин, сајт Животињско царство: Јастреб кокошар (Accipiter gentilis).

Спољашње везе

  1. Друштво соколара Србије: Јастреб кокошар (Accipiter gentilis)
  2. Википедија на хрватском језику: Јастреб (Accipiter gentilis)
Последње ажурирано четвртак, 07 јул 2011 14:37
 

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6)

You should upgrade to Internet Explorer 9, please visit the Internet Explorer 9 worldwide page.