Насловна Знаменитости Горњокарловачка епархија Црква светих апостола Петра и Павла у Смиљану
Црква светих апостола Петра и Павла у Смиљану ПДФ Штампа Ел. пошта
петак, 12 август 2016 12:52

Црква светих апостола Петра и Павла у Смиљану је православна црква Епархије Горњекарловачке подигнута 1765. године за време горњекарловачког владике Данила Јакшића. Црква је посвећена светим апостолима Петру и Павлу. Црква је смјештена у смиљанском засеоку Богданићу, на сјеверном делу истоимене узвишице.

Уз цркву је саграђен свештенички дом. У њему је живео и свештеничке дужности обављао Милутин Тесла, отац научника Николе Тесле који се у том дому родио. Највеће заслуге за подизање свештеничког дома имао је Милутинов шурак, прота Петар Н. Мандић, који је 1896. године изабран за сарајевског митрополита.

До 1852. године црква у Смиљану је имала статус парохије, док је црква у Госпићу имала статус капеланије, филијале, смиљанске парохије. У шематизмима српске православне цркве је записано да су свештеничку дужност у смиљанској цркви 1825. године обављали Георгије Богић и Милетије Димић. Пре Милутина Тесле парох је био Теодосије Богић, али нема података колико је дуго био на тој дужности. Године 1852. капеланија у Госпићу се издиже у ранг парохије, а смиљанска парохија се спушта на ранг капеланије госпићке парохије. За првог пароха у Госпићу долази прото Милутин Тесла. Године 1878. црква се води као капеланија а свештених је био парох Тома Милојевић, потом 1880. године Јован Трбојевић. Црква се уздиже у парохију III разреда 1892. у време пароха Стеван Косановић, односно парохију I разреда1896. када је парох био свештник Илија Комадина.

Пред Други светски рат према попису становништва из 1931. године у засеоку Богданићу живела је 21 српска породица: 9 Пејновића, 7 Басарића, 2 Лемаића и по 1 Гајића, Делића и Узелаца. Свештеници су били Гена Илић и Петар Вујновић, а у вријеме избијања рата Матија Стијачић [1].

Видео записи

Референце

  1. [1] Душан Узелац - Смиљан: родно место Николе Тесле, Беокњига, Београд 2008.
Последње ажурирано петак, 12 август 2016 13:43
 

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6)

You should upgrade to Internet Explorer 9, please visit the Internet Explorer 9 worldwide page.