Насловна Пројекат Историја Книнске Крајине Плавањски уговор са манастиром Драговић из 18. вијека
Плавањски уговор са манастиром Драговић из 18. вијека ПДФ Штампа Ел. пошта
уторак, 13 септембар 2016 18:13

Црква светог Ђурђа у Плавну, освећена 1618. године, вјековима је и метох манастира Драговић, који је у Плавну имао и засебну кућу и имање, као и један млин на ријеци Радљевац. О томе и данас у Плавну свједочи назив Манастирска, за шуму и ливаде испод храма светог Ђурђа и гробља, на Башинцу, непосредно уз истоимени поток, Башинац.

Више калуђера манастира Драговић, али и других манастира, рођено је у плавањским засеоцима Торбицама, Бурсаћима, Дубајићима, Курајицама и Груборима, а било их је и из досељених породица Петрановић и Штрбац.

Древни далматински манастир Драговић не само што је имао метох у Плавну, него је, 1771. године потписао уговор са парохијом и селом Плавном, према којем су се Плавањци обавезали да Драговићу дају монахе, што је обављано већ од 1773. године.

Од тада су четворица Плавањца били старјешине тог манастира:

Плавањац Исидор Бурсаћ је био старјешина манастира Крка.

Никон Тинтор био је архимандрит манастира Каленић у Левачком крају у Србији (у биографији се наводи да је рођен 1888. „у Раљевцу, парохија Плавно“).

Међу заслуге драговићког старјешине Партеније Торбице спадају обнова цркве манастира Драговића и подизање манастирске куће у Братишковцима. Једно вријеме је био и игуман Крупе.

Иларион Торбица је изградио нову манастирску цркву и читав манастирски комплекс Драговић на новој локацији, као и Народну српску школу (код Вуковићевог моста), која је отворена 1874. године.

Презиме Торбица носили су поред двојице игумана, још и монаси Саво, Глигорије, Исајија, Дамјан, Викентије и Спиридон.

Спиридон Торбица био је „Драговићанин“, по свој прилици, и прије уговора манастира и његовог села, а управо на његов позив, Доситеј Обрадовић је дошао у Плавно за капелана и, првог учитеља у историји села, 1769. године .

Из засеока Торбице су били и драговићки монаси Глигорије (једно вријеме калуђер у самом Плавну), Дамјан (парох у Шибенику), Викентије (у Жегару и манастиру Крупа) и Сава (у Плавну).

Сачуван је и податак да су школу у манастиру Драговићу у исто вријеме похађали Исајије Торбица и Илија Грубор.

Презиме Дубајић (које се разгранало осим у Плавну још и у Кистањама и Оћестову), носили су драговићки калуђери Исајија и Стефан. Оба су били предводници масовних народних устанака.

Исаија Дубајић је повео устанак против Млечана 1705. године (по много чему сличан Куриџиној буни годину дана раније), у којем је учестовало 7.000 наоружаних Срба, а који је у крви угушен. Исаија, вођа устаника је отјеран на доживотну робију.

Драговићки архимендрит и устаник Стефан Дубајић је, вијек послије свог презимењака Исајија, 1809. године, предводио буну против Француза, радећи у корист Аустрије, због чега га је, унији наклоњен, епископ Бенедикт Краљевић (епископ од 1810. до 1834) казнио проклетством. Стефана Дубајића је, међутим, Аустрија касније (када је повратила власт у Далмацији), именовала за војног капелана. Умро је у ћелији драговићког манастира у Врлици, 1834. године.

Неколико драговићких калуђера било је из плавањске породице Бурсаћ (пред Први свјетски рат крчки калуђер Исидор; једно вријеме био је и архимандрит, а водио је и парохију у Биовичином Селу).

Неколико монаха је било из породице Кура(ј)ица. Архимандрит драговићки Герасим Петрановић, каснији епископ бококотoрски и дубровачки, у љетопису Драговића (1859. године), наводи Симеона Кураицу, као еклисијарха (монаха задуженог за службу) манастирске цркве 1783. године, претходно је био парох у Врлици.

Из малог плавањског засеока Ковачевићи је јеромонах Јован, сабрат манастира Драговића, који од 2004. године наставља вишевјековну традицију служења Плавањаца у том древном манастиру.

Свештенике и монахе, углавном у Далмацији, давала је и породице Опачић. Из Опачића (Ћопустија) је чувени прото Петар, прије Другог свјетског рата катихета у Сплиту а послије рата свештеник у том граду.

Последње ажурирано понедељак, 10 октобар 2016 18:38
 

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6)

You should upgrade to Internet Explorer 9, please visit the Internet Explorer 9 worldwide page.