Насловна Знаменитости Далматинска епархија Црква Светог пророка Илије у Отону
Црква Светог пророка Илије у Отону ПДФ Штампа Ел. пошта
четвртак, 20 јануар 2011 02:43

Црква Светог пророка Илије у Отону.Црква Светог пророка Илије у Отону је једнобродна грађевина дужине 17, 5 м и ширине 6, 35 м. Зидана је квадратно тесаним каменом: у вишим дијеловима зидова кориштени су тесанци мањих, а у нижим дијеловима тесанци већих димензија. Црква има полукружну апсиду, а брод светишта јој је пресвођен преломљеним бачвастим сводом. На јужном зиду цркве налазе се два, а на сјеверном један прозор. На унутрашњој стране јужног зида, ниже од разине прозора на њему, постоји и једна ниша која је могла настати зазиђивањем прозора који је био на том мјесту. На улазу цркве је нови довратник изнад којег се налази зидна ниша у облику лунете преломљеног лука. Изнад ове зидне нише налази се розета којој су готово идентичне оне на прочељима цркава Светог апостола Луке у Мокром Пољу и Св. Јована у Јошанима у Лици. У врху прочеља цркве стоји звоник на преслицу који је видљиво млађег датума од времена градње саме цркве.

Црква има неколико карактеристика у којима се могу препознати елементи романичке и готичке архитектуре. Романичких обиљежја су тлоцртно рјешење и опус градње цркве, док је преломљени бачвасти свод над бродом цркве готичког карактера. Судећи на темељу ових обиљежја, градња отонске цркве може се датирати у касни средњи вијек, током 14. или 15. вијека. Оваква датација није потврђена писаним историјским изворима. У попису православних цркава на подручју Клишког и Крчког санџака из 1550. године, отонска црква се не спомиње, што указује на могућност да је тада могла била изван функције, али и на могућност да је још није ни било, што је ипак мање вјеројатно. Као ближе аналогије отонској цркви наводимо цркве Св. Луке у Мокром Пољу, Св. Николе у Ервенику и Св. Јована у Јошанима у Лици.

Иконостас

Иконостас цркве Св. Илије је скроман зоографски рад који припада развијеном типу иконостаса. Његова прва зона, изнад пријестолних икона и царских двери, приказује апостоле, друга зона приказује велике празнике, трећа зона пророке, док у врху иконостаса, између двије иконе, стоји часни крст. На иконостасу су се сачувала два натписа која понешто казују о фазама и времену његовог настанка. На полеђини средишње иконе прве зоне иконостаса која приказује Посљедњу вечеру, налази се сљедећи натпис:

СІЮ  ІКОНУ К. ВАСИЛЪ

ДОБРЙЕВИЋ Л. 1871

Други натпис се налази с унутрашње стране царских двери, у дну часног крста. Забиљежена је година 1911. и испод ње, нечитак потпис мајстора који их је осликао. Црква је изнад улаза имала и дрвени кор, али је он у захватима сређивања њене унутрашњости, срушен 2007. године. У ћошку лијево од улаза у цркву, остало је пет приступних камених степеница које су се некад настављале на дрвену конструкцију овог кора.

Референце

  • Марко Синобад: Цртице из прошлости отонског краја у Книнској Крајини.
Последње ажурирано субота, 29 јануар 2011 15:44
 

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6)

You should upgrade to Internet Explorer 9, please visit the Internet Explorer 9 worldwide page.