Насловна Знаменитости Далматинска епархија Црква Светог Николе у Жагровићу
Црква Светог Николе у Жагровићу ПДФ Штампа Ел. пошта
уторак, 28 децембар 2010 20:43

Црква Светог Николе у Жагровићу је подигнута 1537. године, али је темељно обнављана 1891. и 1945. године. Црква је зидана каменим квадерима солидном техником. Има простран наос, полукружну апсиду на истоку и малу преслицу на западној страни. Иконостас је наручени рад са почетка 20. вијека. Његов најбољи дио јесте престона икона Богородице са Христом, рад Уроша Предића из 1904. године [1].

Иконостас

За иконостас цркве Св. Николе у Жагровицу престону икону „Богородицу с Христом” насликао је чувени српски сликар реалиста Урош Предић 1904. године. Идуће године Вукојевић је на овом иконостасу израдио све остале приказе сцена и светитеља: Христ, Св. Јован, Св. Никола, као престоне иконе, царске двери с представом Благовијести, сјеверне с фигуром Св. Стефана, јужне с фигуром Св. Михаила. У првом реду изнад престоних централна је Тајна вечера, а са страна ње су шест тема из Христовог живота: Рођење Христово, Крштење Христово, Преображење, потом Васкрсење, Вазнесење и Силазак Св. Духа. У другом низу у средисту је приказ Св. Тројице, а са страна су јеванђелисти у сједећем положају. Изнад другог реда је крст с Христовим распећем у којег по теми спадају и двије фигуре са страна: Богородице и Св. Јована [2].

Галерија

Референце

  1. 1.^ уред. Данко Перић, Книнска Крајина 1: Завичајни клуб Книнска Крајина Београд, Српско културно друштво “Зора”, Книн-Београд, Удружење Срба из Хрватске Београд, 2002.
  2. 2.^ Милорад Савић: Сликарство у српским црквама сјеверне Далмације од 14-ог до 20-ог вјека, 2000, сајт Кула Атлагић.

Спољашње везе

  1. Фотографије цркве су нам доставили са сајта Одржавање гробова (www.odrzavanjegrobova.net)
Последње ажурирано среда, 18 јануар 2012 20:07
 

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6)

You should upgrade to Internet Explorer 9, please visit the Internet Explorer 9 worldwide page.