Насловна Знаменитости Далматинска епархија Црква Светих Јоакима и Ане у Брибиру
Црква Светих Јоакима и Ане у Брибиру ПДФ Штампа Ел. пошта
понедељак, 07 фебруар 2011 21:26

Црква Светих Јоакима и Ане је српска православна црква у Брибиру на граници између Буковице и Равних Котара. Црква са гробљем је смјештена на Брибирској Главици. Подигнута је вјероватно на мјесту старије хришћанске цркве крајем 16. вијека, а освећена 1574. године.

За цркву је везано доста непознаница и претпоставки. Вјерује се да је сазидана на темељима старе цркве Св. Луцијана, као и да постоји још једна просторија испод исте, у којој је према легенди сахрањена српска принцеза Јелена, жена Младена III Шубића, у златном сандуку на златним кочијама. Ове тврдње су требале бити истражене средином прошлог вијека, али је археолог С. Гуњача обуставио радове након протеста локалног становништва [1]. Локално становништво је још једном протествовало 2007. године, када је туристичко-културна заједница града Скрадина, у сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе у Шибенику, поставила таблу на улаз старог града Брибира, на којој не пише да на Брибиру постоји српска православна Црква Светог Јоакима и Ане, у којој се редовно врше богослужења и остаци цркве Светог Јована Крститеља, већ се само помиње „старохрватска црква из 13. вјека, и темељи цркве светог Ивана из 11-13. вјека“ [2][3]. 

Страдање цркве

Црква је у току грађанског рата била проваљена, а инвентар оштећен. Иконостас је остао без престоне Христове и Богородичине иконе и без пола икона изнад иконе Тајне вечере (Извештај бр. 178/97, од 9. јуна 1997. године).

Галерија

Референце

  1. 1.^ Борислав Шарић, Буковица и Котари ; Београд (1998), Завичајни клуб Ђеврсачког краја "Сава Бјелановић", Cobiss.sr-id: 13268096
  2. 2.^  Српска православна црква: Епархија далматинска - Духовни и културни геноцид на Брибиру .
  3. 3.^ Православна Србија: Писмо Његове Светости Патријарха српског Павла министру културе Републике Хрватске Божи Бишкупићу
Последње ажурирано четвртак, 21 август 2014 21:27
 

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6)

You should upgrade to Internet Explorer 9, please visit the Internet Explorer 9 worldwide page.