By PLAVEB
Арсен Дедић ПДФ Штампа Ел. пошта
среда, 02 март 2011 21:39

Арсен ДедићАрсен Дедић (Шибеник, 28. јул 1938.), пјевач и пјесник.

Порјеклом је из села Миочића покрај Дрниша а рођен у Шибенику  у српској породици од оца Јована и мајке Јелкe. Име је добио по Арсенију III Чарнојевићу. У родном граду завршио је гимназију и средњу музичку школу. Неко вријеме студира на правном факултету а 1959. уписује Музичку академију на којој и дипломира 1964. Био је члан више ансамбала и оркестара. 1964. је снимио Кућу поред мора и Moderato cantabile, пјесме које су одредиле његов кантауторски правац.

Најопсежнији дио његовог рада чини примјењена музика - музика за позориште, филм и телевизију. Писао је стихове и музику  за многе друге пјеваче. Дјелује и као аранжер, диригент и продуцент. Такође, писао је и стихове и музику за дјецу, за далматинске клапе као и црквену музику. Одржао је велики број концерата широм Европе и Америке и добитник је многих награда за свој рад.

Ожењен је Габи Новак познатом вокалном солисткињом забавне и џез музике. Његов брат Милутин Дедић је познати сликар, историчар умјетности и путoписац.

Живи и ради у Загребу.

Дискографија

 

  • Човјек као ја (1969.)
  • Арсен 2 (1971.)
  • Хомо Воланс (двоструки албум) (1973.)
  • Враћам се (1975.)
  • Породично стабло (1976.)
  • Арсенал (1976.)
  • Отисак аутора (1976.)
  • Пјесме са шлагом (1976.)
  • Дедић-Голоб (1977.)
  • Кућа поред мора (инструментали) (1978.)
  • Римска плоча (1980.)
  • Пјевам пјеснике (1980.)
  • Наручене пјесме (1980.)
  • Габи и Арсен (1980.)
  • Царево ново рухо (1981.)
  • Арсен пјева дјеци (1982.)Провинција (1984.)
  • Кантаутор (двоструки албум) (1985.)
  • Моје попевке (1986.)
  • Кино Слобода (1987.)
  • Арсен & Бора Чорба Unplugged '87 (1987.)
  • Храбри људи (Габи и Арсен) (1988.)
  • Глазба за филм и ТВ (1989.)
  • Свједоци приче (1989.)
  • Најбоље од Арсена (1991.)
  • Тихи обрт (1993.)
  • Ретроспектива (1993.)
  • Ко ово море платит (1995.)
  • Министарство страха (1997.)
  • Хербар (1999.)
  • Кинотека (2002.)
  • Пјесма је мој живот (2002.)
  • Клапа Маслина (2003.)
  • Имена жена (2003.)
  • На злу путу (2004.)
  • The Platinum Collection (2006.)
  • Ребус (2008.)
  • Добротворов дом - Антологија (2009.)

 

Cпољашње везе:

  1. Званична интернет презентација Арсена Дедића
  2. Ризингеријум: Интервју са Арсеном: Београд ме створио

 

Последње ажурирано понедељак, 14 децембар 2015 03:53
 

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6)

You should upgrade to Internet Explorer 9, please visit the Internet Explorer 9 worldwide page.