Илија Јанковић ПДФ Штампа Ел. пошта
среда, 09 март 2011 12:05

Илија (Митровић) Јанковић (Жегар, Обровац, прва половина 17. вијека - Задар, јануар 1694) је био вођа ускочких устанака.

Јанковић се прозвао по оцу Јанку Митровићу. Брат је Стојана и Завише Јанковића. Доселио се са оцем и браћом из Жегара, испод турске власти, у дио Далмације под млетачком влашћу, у Будин код Поседарја. Нешто касније, Млеци су, у циљу одржавања добрих односа са Турцима и договорно са њима, бранили нова досељавања Срба са турског на своја ненасељена подручја. То је повећало и иначе велико незадовољство код народа, па долази до побуна ускока и народа на млетачким и турским територијама Даламције и Приморја. На челу тих буна био је Илија Јанковић. Иако усмјерене против Турака, буне су јако забрињавале Венецију, плашећи се да јој не покваре односе с Турцима. Провидур стога 1683. године позива своје старјешине и народ, да ухвате Илију жива или мртва. Чак шаље у интернацију његову браћу Стојана и Завишу, уцјењујући га тиме. Међутим, котарски ускоци отказују послушност Млецима, а Илија задобија уз себе и сењске ускоке. Турци из страха пред устанком, у паници напуштају нека мјеста у Равним Котарима, односно Буковици. Илија је уживао велико повјерење народа, а дјелећи људима поштено ратни плијен, постао је све омиљенији. Млеци су неколико пута мјењали свој однос према њему. Страхујући од његовог угледа, послије устанка, послије пораза Турака код Беча (1683) и стварања Свете лиге (1684), постају му наклоњени. Но увјек је, због своје бунтовности, био под сумњом и запостављан. Ипак, на крају, уз дозволу Венеције, постаје капетан коњаника, што се сматрало великим признањем. Преселио се у Задар, али је и даље у сталном сукобу са влашћу. Према млетачком саопштењу, умро је природном смрћу, али то саопштење оставља велику сумњу у истиност тога навода [1].

Референце

  1. 1.^ Јован Радојчић, Срби западно од Дунава и Дрине : биографије (2. том, стр. 85) ; Нови Сад : Прометеј (2009), ISBN 978-86-515-0316-3
Последње ажурирано среда, 09 март 2011 12:25
 

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6)

You should upgrade to Internet Explorer 9, please visit the Internet Explorer 9 worldwide page.