Буша ПДФ Штампа Ел. пошта
четвртак, 12 мај 2011 21:00
Буша
Далматинац
Порјекло Динарске планине
Особине
Тежина мужијак 280–350 kg
женка –
Висина мужијак 110 cm
женка 100 cm
Боја
Животни вијек око 20 година
Класификација

Буша је стара, примитивна раса говеда, карактеристична за земље бивше СФРЈ, односно Динарске планине. Била је доминантна на тим просторима све до половине 20. вијека. Током 20. вијека је хибридизацијом са другим расама доведена на ивицу опстанка.

Опис

Ова раса је изразито ситна. Висина гребена код мужјака износи 110 cm, а код женки 100 cm. Телесна маса се креће од 280 до 350 kg. Телад су при рођењу тешка само 15 кг. Буша има кратке рогове. Могу бити јоднобојно смеђе, црвенкасте, сиве или црне. Касностасна је раса, јер полно сазрева тек са двије године. Живи око 20 година.

Распрострањеност

Њено узгајање је углавном везано за Динарске планине. У Србији, највише се гаји на Старом Влаху, Рашкој и у Метохији (црвена варијанта). Такође је присутна у Црној Гори, Босни и Херцеговини, Хрватској (Лика и Далмација), Македонији и Албанији.

Узгајање 

Узгаја се ради вуче, млијека и меса. Годишње даје око 1.000 литара млијека, које садржи 6% масноћа и 4.6% протеина. Скромна је у погледу исхране, његе и смјештаја. Држи се претежно екстензивно. У прољеће се изводи на пашњаке, гдје борави све до касне јесени. Зимска исхрана је скромна и састоји се од сламе, кукурузовине и сјена. Добро се прилагођава условима средине и отпорна је на заразне и паразитске болести [1].

Референце

  1. 1.^ Википедија: Буша.
Последње ажурирано субота, 14 мај 2011 11:17
 

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6)

You should upgrade to Internet Explorer 9, please visit the Internet Explorer 9 worldwide page.