Поскок ПДФ Штампа Ел. пошта
петак, 13 мај 2011 10:22
Поскок
Женка поскока, фотографија је направљена на Зрмањи
Систематика
Царство Animalia Животиње
Тип Chordata Хордати
Подтип Vertebrata Кичмењаци
Класа Reptilia Гмизавци
Ред Squamata
Подред Serpentes Змије
Породица Viperidae Љутице
Род Vipera
Биномијална номенклатура
Vipera ammodytes (Лине, 1758)
Подврсте
Vipera ammodytes ammodytes
Vipera ammodytes gregorwallneri
Vipera ammodytes meridionalis
Vipera ammodytes montandoni
Vipera ammodytes transcaucasiana

Европски поскок (Vipera ammodytes) је врста змије из породице љутица [1].

Опис

Просјечна дужина поскока је 50—70 cm, а максимална дужина је око 1 m. Изражен је полни диморфизам који се одликује у величини јединке. Јединствена карактеристика поскока, по којој је лако препознатљив, је „рог" на предњем дијелу главе, изграђен од 9—12 плочица организованих у 2 (или 4) реда. Боја поскока јако варира, од сиве, благо жуте до свијетло браон, у зависности од поднебља у којем га налазимо. Заједнчко обиљежје свих јединки је тамно браон или црна цик-цак пруга која се протеже цијелом дужином леђа. Доња страна, иначе кратког репа, пребојена је код јединки оба пола жутом, црвеном или свијетло зеленом бојом.

Станиште

Његово станиште се простире са сјевера, од југа Швајцарске и сјеверне Италије, преко Словеније, Хрватске, Босне, Србије, Бугарске, Румуније па све до Кавказа. Налазимо га и у Далматинској Загори и Лици, на Медведници [2], па и на простору Босне. У Србији и Црној Гори јаваља у готово свим предјелима. Од терена највише воли сува и каменита мјеста обрасла трњем и ниским растињем, као и рубове свијетлих шума. Можемо га срести до 1.000 метара надморске висине. 

Исхрана

У потрагу за храном креће у касним поподневним или вечерњим сатима. Значајан удио у исхрани чине ситни сисари и мишеви, а у јесењем периоду и птице које хвата на тлу као и на нижим гранама жбунастог растиња и дрвећа. У том периоду је јако опасан за људе који могу настрадати услед угриза за врат или главу, јер је пут отрова од мјеста уједа до виталних органа знатно мањи него када је ријеч о уједу за екстремитете. Плен након уједа убрзо бива онеспособљен за бјег, а поскок га проналази одлично развијеним чулом мириса или помоћу топлотних рецептора.

Отров

Европски поскок је наша најотровнија змија. Отров садржи супстанце које изазивају некрозу ткива, али и уништава крвне тромбоците усљед чега може доћи до крварења у унутрашњим органима. Сам ујед често није болан, али се након неколико минута јављају пратећи симптоми у виду главобоље, вртоглавице, убрзаног рада срца, отежаног дисања и повраћања. Зуби поскока могу бити дуги и до 1 cm што омогућава змији да ефикасно убризга отров у дубље дjелове ткива и мишиће, што доприноси бржем ширењу отрова кроз организам. Зато је важно да се против-отров добије у што је могуће краћем року. Смрт код физички јаких и здравих особа наступа ријетко, док је код старијих особа и дјеце скоро загарантована у случају не правовремено пружене помоћи [1].

Подврсте

У Европи постоје 3 подврсте [3]:
  • Vipera ammodytes ammodytes (већи дио распрострањености, укључујући Хрватску и Босну)
  • Vipera ammodytes gregorwallneri (југ Швајцарске, Аустрија и Словенија)
  • Vipera ammodytes meridionalis (југ Балкана)
  • Vipera ammodytes montandoni (источна Румунија, Бугарска, европски дио Турске)

Подврста Vipera ammodytes transcaucasiana је распрострањена у Азији.

Галерија

Поскок фотографисан у Книну 2010. године.

Видео запис

ХРТ: Снимак Поскока на Велебиту.

Референце

  1. 1.^ Википедија: Поскок.
  2. 2.^ Парк природе Медведница: Змије.
  3. 3.^ Сајт "Змије Хрватске": Попис врста - Поскок.
Последње ажурирано четвртак, 16 јун 2011 00:57
 

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6)

You should upgrade to Internet Explorer 9, please visit the Internet Explorer 9 worldwide page.