Личка праменка ПДФ Штампа Ел. пошта
субота, 11 јун 2011 23:32
Личка праменка
Праменка
Особине
Тежина мужјак до 75 kg
женка до 55 kg
Висина мужјак 72 cm
женка 65 cm
Боја бијела
Животни вијек
Класификација

Личка праменка је пасмина која је настала у планинским подручјима Лике и Горског Котара. Оне су најтипичнији облик праменке у Хрватској.

Личке овце нису се зими селиле у равничарске предјеле попут неких других планинских оваца, већ су то раздобље године проводиле без испаше, смјештене уз насеља, претежито храњене сијеном. Стога ова овца припада скупини средње развијених оваца, изражене отпорности и прилагодљивости.

Опис

Личка праменка је чврсто грађена и снажне конституције. Овце су просјечне тјелесне тежине 45-55 kg, а овнови 65-75 kg. По правилу је нешто израженије дужине него висине трупа. Висина до гребена у оваца је 62-65 cm, а у овнова 67-72 cm. Врат је средње дуг и мишићав. Леђна линија је правилна, гребен изражен. Прса нешто ужа, али изражене дубине. Труп завршава репом који сеже до испод скочног зглоба. Тијело је прекривено отвореним руном мијешане вуне, састављено од шиљастих праменова. Овнови су рогати, овце се углавном не оглашавају. Типична боја је бијела, прошарана већим и мањим црним мрљама, а рађали су се и тамни примјерци.

Овце јање до два јањета. Производња млијека у лактацији је 120-150 литара. Јањад у доби од 3-4 мјесеца постиже тежину 25-30 kg. 

Распрострањеност

Личка праменка је пасмина која је настала у планинским подручјима Лике и Горског Котара. Оне су најтипичнији облик праменке у Хрватској.

Типичне су за оне личке предјеле у којима нису превладавала говеда. Распростиру се некада и јужно од Велебита, све до Зрмање, те западно, низ његове падине, до самог мора. Након рата од 1995. године, у лички крај приспијевала су доста бројна и јака стада подупске (травничке) праменке, из којих су лички овчари радо користили овнове. Претпоставља се да се данас узгаја око 5 000 оваца и овнова личке праменке, па се не може говорити о угрожености ове пасмине, с тим да је у будућности потребно одредити тачан број грла, и дефинисати популацију коју треба заштити од уплива других генотипова [1].

Референце

  1. 1.^ Хрватска пољопривредна агенција: Личка праменка.
  2. 2.^ net.hr : Lička janjetina dobila oznaku izvornosti

 

Последње ажурирано четвртак, 01 новембар 2018 16:34
 

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6)

You should upgrade to Internet Explorer 9, please visit the Internet Explorer 9 worldwide page.