Насловна Фауна Рептили Кућни мацаклин
Кућни мацаклин ПДФ Штампа Ел. пошта
недеља, 19 јун 2011 17:47
Кућни мацаклин
Кућни мацаклин, фотографија је презеузета са Википедијне оставе
Систематика
Царство Animalia Животиње
Тип Chordata Хордати
Подтип Vertebrata Кичмењаци
Класа Reptilia Гмизавци
Ред Squamata
Породица Gekkonidae Гекони
Род Hemidactylus
Биномијална номенклатура
Hemidactylus turcicus (Карл Лине, 1758)
Ареал врсте

црвена боја (Hemidactylus turcicus)

Кућни мацаклин (Hemidactylus turcicus) је врста гуштера из породице Гекона или Мацаклина (Gekkonidae). Распрострањен је на цијелом медитерану, а захваљујући људској активности проширио широм свијета, тако да је тешко пронаћи његово исходиште. У Хрватској је распрострањен по цијелом Јадранском приморју осим западне Истре. Кућни мацаклин је ноћна животиња која се храни инсектима, ружичасте је боје или боје меса, прекривена крљуштима, које подсјећају на брадавице. Најчешће борави у зградама, кућама, пукотинама стијена и др.

Опис врсте

Кућни мацаклин је искључиво ноћна животиња. Тијело је танко, величине од 8 до 10 cm, с доње стране је бијеле боје, а с горње стране је кожа ружичаста са смеђим мрљама и великим бројем брадавица. Како је то ноћна животиња, има велике очи с окомитом зјеницом, али нема очне капке него су му очи прекривене прозирном кожицом (spectaculum) чију површину чисти лизањем. Мацаклини су изразито спретне животињице, пењу се наглавачке, прескачу велике удаљености. Пријањаљке на прстима омогућавају му припијање и пењање по глатким и окомитим површинама. За мацаклине је карактеристично оглашавање. Ноћу се оглашава оштрим пискавом гласом, најчешће кад дозива женке или када се бори с мужјацима [1].

Станиште

Осим у кућама живе и на различитим стаништима као што су стијене, сувозиди и дрвеће.

Начин живота

Кућни мацаклин живи 5 година, а полну зрелост досеже 8-9 мјесеци од излегања. Парење започиње у прољеће када се пробуде из хибернације и траје до краја љета. Женка у легло полаже два калцифицирана јаја која су првобитно мекана, али на зраку очврсну. Калцифицирана јаја омогућавају полагање јаја на на пуно већем броју мјеста (кора дрвета, унутар сувозида...) јер тврди омотач онемогућава исушивање. Тоеком љета женка положи више јаја и то врло често више женки полаже јаја у велика заједничка гнијезда. Женка положи три до четири легла годишње. Прије излијегања јаја се инкубирају 40-45 дана. Из јаја се извале младунци способни за самосталан живот. 

Прехрана и предатори

Хране се малим инсектима, пауцима и другим малим бескичмењацима. Обично своју храну лове око свијетла. Кућни мацаклин, као ноћна животиња, углавном је угрожен од животиња које су активне ноћу попут шишмиша, мачака, неких гмизаваца. На жалост највећи им је непријатељ човјек, јер многи убијају ова створења из пуког празновјерја, да су ова створења отровна.

Угроженост врсте

Мацаклин је заштићена животињска врста у Републици Хрватској и свака незаконита радња на њима, озлијеђивање, прогањање, хватање и држање подлијеже новчаној казни, која је прописана правилником о висини накнаде штете проузрочене недопуштеном радњом на заштићеним животињским врстама, на темељу чланка 44. Закона о заштити природе (Народне новине бр. 30/94 и 72/94).

Референце

  1. 1.^ Википедија на енглеском језику: Mediterranean house gecko
  2. 2.^ Кућни мацаклин на сајту удружења HHD-HYLA
  3. 3.^ Ветеринар Ивана Млинар-Груја, Петцентар: Кућни мацаклин

Спољашње везе

 

Последње ажурирано понедељак, 27 јун 2011 15:04
 

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6)

You should upgrade to Internet Explorer 9, please visit the Internet Explorer 9 worldwide page.