Насловна Пројекат Архива вијести Видовданске свечаности
Видовданске свечаности ПДФ Штампа Ел. пошта
уторак, 21 јун 2011 12:21

Видовданске свечаности (6. јун 2011)

Традиционална културно-духовна манифестација “Видовданске свечаности” на Косову и Метохији почела је у Грачаници отварањем изложбе слика и цртежа нашег познатог сликара и уваженог професора, прошлогодишњег добитника награде “Лонгин” Жарка Вучковића. То је уједно био  и званични  почетак рада петнаестог сазива Видовданске ликовне колоније. (даље)

У Галерији Дома културе, Небојша Николић, градоначелник општине Приштина која ради измештена у Грачаници, у свом обраћањује истакао је да ће следећа 22 дана сви бити у прилици да присуствују садржајима и програмима који ће “вратити веру и наду у опстанак на овим просторима”.

Декан Факултета уметности, Томислав Трифић, истакао је велику улогу коју имају професори тог факултета и други уметници у едукацији нових генерација и очувању и креирању културно-духовне баштине.

Историчар уметности Небојша Јевтић, говорећи о сликама и цртежима Жарка Вучковића, подсетио је велики број присутних да је поред награде “Лонгин” која се на Видовдан додељује за изузетне резултате и свеукупно стваралаштво, Вучковић добитник још 23 значајне домаће и међународне награде за сликарство и цртеж. Својим целокупним уметничким и педагошким радом оставио је значајан печат на Косову и Метохији.

“Вучковићево сликарство није од оне врсте уметности која ће нам се допасти самим чином посматрања. То је сликарство које нас тера на размишљање, на исчитавање, на тумачење“, рекао је Јевтић.

У оквиру манифестације до Видовдана, 28. јуна, у Грачаници и другим местима на Косову и Метохији где живе Срби, одржаће се бројни културно-уметнички програми.

На крају манифестације, у порти манастира Грачаница, биће одржано Видовданско песничко причешће на коме ће бити додељене традиционалне награде.

Текст: Никола Бешевић

Фотографије са отварања изложбе

Галерија слика Жарква Вучковића на манифестацији "Видоваданске Свечаности

Последње ажурирано уторак, 11 октобар 2011 09:19
 

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6)

You should upgrade to Internet Explorer 9, please visit the Internet Explorer 9 worldwide page.