Насловна Фауна Сисари Мали шумски миш
Мали шумски миш ПДФ Штампа Ел. пошта
петак, 24 јун 2011 12:37
Мали шумски миш
alt
Систематика
Царство Animalia Животиње
Тип Chordata Хордати
Подтип Vertebrata Кичмењаци
Класа Mammalia Сисари
Ред Rodentia Глодари
Породица Muridae Мишеви
Род Apodemus
Биномијална номенклатура
Apodemus sylvaticus (Карл Лине, 1758)
Ареал врсте
alt

Мали шумски миш (Apodemus sylvaticus) је врста глодара из породице Мишева (Muridae).

Mали шумски миш је у блиској вези са жутогрлим мишом (Apodemus flavicollis), али се разликује по томе што нема жуте крзно око врата, има нешто мање уши и често је нешто мањи и дужини. Насељава већину Европе и веома је честа и распрострањена врста. Често се налази у близини човјека па се понекад сматра штеточином. Друга имена су дуго белорепан пољски миш, пољски миш и европски шумски миш.

Особине

Врсту карактерише издужено тело и дуг реп.Сивкасто-браон крзно на леђима. Светлија крзно између предњих ногу, на средини стомак је сивкасто беле боје. Дужина тела је између 7 и 15 cm и ту мора бити додата дужина репа од око 10 cm. Тежина варира од 18 до 35 грама.

Понашање

Шумски мишеви се пре свега хране семенима, нарочито семенима дрвећа, као што су храст, буква, јасен, липа, глог и јавор. Ако постоји у изобиљу количина семена на земљи, они их носе у своје гнезда за складиштење. Они могу да једу мале бескичмењака, као што су пужеви и инсекти, нарочито у касно пролеће и почетком лета, када семења има најмање. Они не хибернирају, међутим, током тешке зимске сезоне они постају доста тромији, смањене су им физиолошке активности. Они су углавном активни у мраку, и веома су добри пењачи.

Размножавање

Женке имају 2-3 легла годишње од по до деветоро младих. У прва 3 или 4 дана дојење је на сваких пет  минута. Млади постају независни након 3 недеље, до репродуктивне зрелости стижу за 8 недеља. Животни вјек шумски мишева варира од 2 до 4 године.

Распрострањеност

Шумски мишеви насељавају шуме, пашњаке и њиве. У Европи се налазе, северно до Скандинавије на истоку до Украјине, јужно се насељавају до северозападне Африке и на многим медитеранска острвима.

Видјети још

  • Референце
  1. 1.^ Интернет сајт агенције Европске уније за заштиту животне средине (The European Environment Agency)
Последње ажурирано четвртак, 18 август 2011 15:27
 

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6)

You should upgrade to Internet Explorer 9, please visit the Internet Explorer 9 worldwide page.