Насловна Фауна Сисари Шумска волухарица
Шумска волухарица ПДФ Штампа Ел. пошта
петак, 24 јун 2011 13:17
Шумска волухарица
alt
Систематика
Царство Animalia Животиње
Тип Chordata Хордати
Подтип Vertebrata Кичмењаци
Класа Mammalia Сисари
Ред Rodentia Глодари
Породица Cricetidae Хрчкови
Род Myodes
Биномијална номенклатура
Clethrionomys glareolus (Schreber, 1780)
Ареал врсте
alt

Шумска волухарица (Clethrionomys glareolus) је врста глодара из породице Хрчкова (Cricetidae).

Особине

Крзно пољске волухарице је глатко и кратко, црвенкасто-смеђе боје, док је боја на стомаку сива. Боја се укала са бојом лишћа или кора дрвећа. Нарасте до 12 цм, реп је краћи од 4,5 цм, а уши су кратке и длакаве.Досеже тежину од 35-45 грама. Животни вјек је до 18 мјесеци. Живи у скупинама, а оглашава се продорним цичањем.

Исхрана

Шумска волухарица је врста животиње која је активна цјеле године. Под земљом копа ходнике с гнијездом и спремиштем хране. Храни се житарицама, зељастим биљкама, сјеменкама и инсектима, зими једе и кору дрвећа, мртво лишће, маховину, корјење....

Размножавање

Гнездо шумских волуарица смештено је најчешће 2-10 cm у дубину на сувом земљишту и сакривено је густом зељастом вегетацијом. Женка носи младе 16-18 дана, и може да има 2-4 легла годишње (у периоду од марта до јула) и коти 3-5 младих. Волухарица репродуктивну зрелост постиже након два и по мјесеца. Младунци рођени у јесен обично не преживе зиму. 

 

 
Распрострањеност     

Распрострањена је у средњој и источној Европи, а живи у шумама, грмовима и рјечним екосистемима.

Видјети још

Референце

  1. 1.^ Интернет сајт агенције Европске уније за заштиту животне средине (The European Environment Agency)

 

 

 

Последње ажурирано среда, 29 јун 2011 10:44
 

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6)

You should upgrade to Internet Explorer 9, please visit the Internet Explorer 9 worldwide page.