Гугутка ПДФ Штампа Ел. пошта
недеља, 26 јун 2011 11:33
Гугутка
Гугутка. Фотографија је преузета са википедијне оставе
Систематика
Царство Animalia Животиње
Тип Chordata Хордати
Подтип Vertebrata Кичмењаци
Класа Aves Птице
Ред Columbiformes Голупчарке
Породица Columbidae Голубови
Род Streptopelia Грлице
Биномијална номенклатура
Streptopelia decaocto (Frivaldszky, 1838)
Ареал врсте

Гугутка, грлица кумра или кумрија (Streptopelia decaocto) је врста птице из породице Голубова (Columbidae). Гугутка је мања од голуба, дужине тијела од 31-34 cm, са дужим репом. Одозго је свјетлосмеђа, а на затиљку има полумјесечасту црну пругу са бијелим обрубом. На крају репа има широку бијелу пругу.

Гугутка живи по парковима, салашима, низијама с раштрканим дрвећем, воћњацима и вртовима близу насеља [2]. Гнијездо гради на високим стаблима од сламе и коријења. У раздобљу од маја до октобра гнијезди се и до 5 пута. Женка снесе 2 јаја чија је инкубација 16 дана. Заједно са мужјаком сједи на јајима и заједно се брину за младунце. Младунци из гнијезда излазе након 21 дан [3]. Храни се углавном сјемењем, инсектима и пужевима.

За гугутку је важно рећи да у многим језицима има народно име турски голуб (нпр. нем. Türkentaube, фра. Tourterelle turque), јер је почетком 20. вијека врста почела насељавати Европу управо из Турске. Отуда су и наши називи кумра или кумрија турског порјекла, тј. турцизам.

Опис врсте

Дугачка је око 30 cm, што значи да је велика од прилике као домаћи голуб, али је лакша, тежине до 250 грама и дјелује њежније грађе. Распон крила јој је од 47 до 55 cm. Глава је сива и округла с малим кљуном свијетлог коријена, око тамноцрвено са уским бијелим оквиром. Лако се распознаје од дивље грлице по уској црној огрлици са бијелим обрубом око врата и репу који је с горње стране готово бијел, а с доње стране само задња половина. Горња пера крила су јој светло беж до смеђе боје. Доњи дијелови тијела су блиједосиви с ружичастим преливом на прсима [4]. Оба пола изгледају исто. Лети брзо, а гласа се трослоговним гугутањем, с нагласком на другом слогу, као и велики број врста ове породице.

Референце

  1. 1.^ Интернет сајт агенције Европске уније за заштиту животне средине (The European Environment Agency)
  2. 2.^ Д. Симић, С. Пузовић: Птице Србије и подручја од међународног значаја, Београд (2008) Лоа Србије, ISBN 978-86-911303-0-5
  3. 3.^ Мирјана Мартан, Свијет животиња; Артмедија (2006) Вараждин ISBN: 953-99916-3-3
  4. 4.^ Данијел Поповић, Ловачки лексикон, стр. 57
Последње ажурирано петак, 15 јул 2011 18:19
 

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6)

You should upgrade to Internet Explorer 9, please visit the Internet Explorer 9 worldwide page.