Насловна Фауна Птице Мали гњурац
Мали гњурац ПДФ Штампа Ел. пошта
недеља, 26 јун 2011 11:38
Мали гњурац
Мали гњурац. Фотографија је преузета са википедијине оставе
Систематика
Царство Animalia Животиње
Тип Chordata Хордати
Подтип Vertebrata Кичмењаци
Класа Aves Птице
Ред Podicipediformes Гњурци
Породица Podicipedidae Прави гњурци
Род Tachybaptus
Биномијална номенклатура
Tachybaptus ruficollis (Pallas, 1764)
Ареал врсте

Мали гњурац (Tachybaptus ruficollis или Podiceps ruficollis) је врста птице станарице из породице Правих гњураца (Podicipedidae). Најмања је врста гњурца на нашим подручјима, дужине тијела 25-29 cm. Љети има риђе образе и предњу страну врата, са упадљивом жутом жвалом; зими се познаје по вертикално ‘одсјеченом’ свијетлом подрепку. Тражи стајаће воде; гнијезди се и на већим, зараслим каналима [2].

Мали гњурац је врло опрезан и неповјерљив. Широко је распрострањен у Европи, Африци и Азији.

Опис врсте

Најмањи је од свих врста гњураца, нарасте око 26 cm, збијеног је тијела с кратким вратом. Кљун је љети црнкаст, у коријену прелази у зелено-жуту боју. Глава, врат и горњи дијелови тијела су кестењасте боје. Доњи дијелови тијела су сиви. Ноге су тамно-зелене, с крпом на сваком прсту која служи за пливање. Зими, тјеме, горњи дио врата и горњи дијелови су тамнокестењасти, а доњи дио врата бјелкаст, прса бијела, доњи дијелови свијетлосиви. Стражњи руб крила је лагано порубљен бијелом бојом. Млади имају широке бијеле црте са стране главе [3].

Станиште

Гнијездо прави у мањим или већим мочварама, барама, рибњацима и језерима који су обрасли мочварним растињем. Материјал за прављење гнијезда су углавном стабљике трске између којих је наслагано натруло лишће, најчешће шевара. Гнијездо користи за једно гнијежђење [4].

Размножавање

У току године се гнијезди једанпут редовно и накнадно још једном у периоду април-мај, односно јуни-јули за накнадно гнијежђење. До накнадног гнијежђења долази када редовно пропадне из било ког разлога (нпр. јаја поједу предатори). Женке послије парења снесу 4-7 (просјечно 6) јаја, чије су димензије 37,1 x 25,1 mm. Инкубација траје 20-25 дана, послије чега се испили просјечно 3-6 младунаца [4].

Референце

  1. 1.^ Интернет сајт агенције Европске уније за заштиту животне средине (The European Environment Agency)
  2. 2.^ Д. Симић, С. Пузовић: Птице Србије и подручја од међународног значаја, Београд (2008) Лоа Србије, ISBN 978-86-911303-0-5
  3. 3.^ Данијел Поповић, Ловачки лексикон, стр. 49
  4. 4.^ Снежана Трифуновић, Бионет школа (www.bionet-skola.com): Мали гњурац (Podiceps ruficollis)
Последње ажурирано уторак, 12 јул 2011 10:28
 

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6)

You should upgrade to Internet Explorer 9, please visit the Internet Explorer 9 worldwide page.