Пупавац ПДФ Штампа Ел. пошта
недеља, 26 јун 2011 11:43
Пупавац
Пупавац. Фотографија је преузета са википедијине оставе
Систематика
Царство Animalia Животиње
Тип Chordata Хордати
Подтип Vertebrata Кичмењаци
Класа Aves Птице
Ред Coraciiformes Крешталице
Породица Upupidae Пупавци
Род Upupa
Биномијална номенклатура
Upupa epops (Карл Лине, 1758)
Ареал врсте

наранџасто - гнијежђење љети и сеоба зими, зелено - боравак током цијеле године, плаво - зимовање

Пупавац (Upupa epops) је врста птице селице из породице Пупаваца (Upupidae). Пупавац је средње велика птица дужине 25-29 cm, са танким и дугачким кљуном 4-5 cm, кратким ногама  и са ћубом коју најчешће држи спуштену. Ова се птица ни са којом другом не може помјешати. Лети попут лептира, а гласа се “пу-пу-пу” (отуда име) [2]. Тијело је свијетлосмеђе (наранчастожуте) боје, док су крила и реп црно-бијеле, тј. прекривени црно-бијелим пругама

Живи на рубовима отворених и шумских станишта у равницама и побрђу, парковима те пољопривредним површинама са ниским раслињем, са воћњацима и забранима. Чест је у близини људских насеља. Обично се задржава на тлу гдје тражи храну. Храни се инсектима, пауцима и гуштерима [3].

Гнијезди се у рупама и зидовима, дрвећу, кућицама за птице и испод цријепова. Гнијездо облаже с мало маховине и траве и може га користити и неколико година. Од маја до јула снесе 5-8 маслинастих јаја с бијелим пјегама. Женка сједи на јајима док је мужјак храни. Младунци у опасности из тртичне жлијезде штрцају смрдљиву течност која им служи као обрана. Постају самостални након мјесец дана [3].

Презимена Пупавац и Пуповац

Презимена Пупавац и Пуповац су потекли управо од ове врсте птице која се може затећи гдje год пасе стока, у нашим крајевима највише тамо гдjе има оваца. Чињенице говоре да су Пуповац и Пупавац фактички исто презиме, само различито изговарана. Пуповац, са "о", је одлика затвореног или замућеног изговора гласа "а", карактеристична за најзападније Србе, поготово у Далмацији, гдје се презиме среће у Равним Котарима и Буковици. Пуповаца у Лици има у Потхуму, Оточцу, Врховинама и Зрмањи, а Пупаваца у Дебелом Брду (Бунић), Ораовцу (Лапац) и Паланци (Зрмања). У Босни је заступљено само презиме Пупавац са славом Ђурђевдан, у селу Међеђа код Дубице [4]. 

Референце

  1. 1.^ Интернет сајт агенције Европске уније за заштиту животне средине (The European Environment Agency)
  2. 2.^ Д. Симић, С. Пузовић: Птице Србије и подручја од међународног значаја, Београд (2008) Лоа Србије, ISBN 978-86-911303-0-5
  3. 3.^ Мирјана Мартан, Свијет животиња; Артмедија (2006) Вараждин ISBN: 953-99916-3-3
  4. 4.^ Српска дијаспора, интернет новине Сербске; Порекло српских породица и презимена (32)

Спољашње везе

  1. Драган Симић, сајт Животињско царство: Пупавац (Upupa epops).
Последње ажурирано четвртак, 07 јул 2011 14:32
 

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6)

You should upgrade to Internet Explorer 9, please visit the Internet Explorer 9 worldwide page.