Скијавонеска ПДФ Штампа Ел. пошта
петак, 16 септембар 2011 23:04

Скијавонеска или спада скијавонеска (итал. spada schiavonesca, словенски мач) је мач, обично врсте једноипоручних мачева, који се први пут јављају у југоисточној Европи касног XIV вијека. Једноипоручни мачеви настају у каснијем средњем вијеку као нова форма дугачких мачева, адаптирани из борба са тешким челичним оклопима у којима су се ријетко користили штитови, при чему су били потребни модификовани мачеви и нове, развијеније мачевалачке технике. 

Једноипоручни мачеви (дужина сјечива 75-110 cm, обично око 105 cm) били су дужи од једноручних (40-80 cm, понекад и метар), али краћи и лакши од тешких дворучних мачева (120-150 cm, неки и по два метра, мада су ово били више мачеви за показивање него за борбу), и могли су се водити једном и обема рукама. Извори пак говоре да су се технике изводиле обично обема рукама, због чега се често класификују као дворучни мачеви, а са обе руке биле су изводљиве боље технике у односу на раније једноручне или тешке дворучне мачеве. 

Особина мача скијавонеске била је у накрсници у облику латиничког слова S. Улога такве накрснице могла је да се састоји у томе да се сјечиво противниковог оружја на тренутак отклони у страну или углави у повијеном краку накрснице и тиме омогући довољно времена да се узда контратехника или ударац. Такав маневар било је могуће извести прије свега против сјечива сабље, посебно турског типа сабље зване килиџ. Техника је наводно адаптирана из борби са Османлијама и њиховим сабљама. 

Најстарији данас познати облици мачева са S накрсницом ковани су у Србији у раздобљу између маричког (1371) и косовског (1389) боја, шта је довело до тезе да је скијавонеска настала у Србији крајем XIV вијека, при чему поједини археолози говоре и о српском мачу. Ова теорија међутим није утврђена, јер се мачеви са S накрсницом јављају исто у Византији и Угарској, као и касније у другим сујседним земљама, тако да се поријекло скијавонеске не може тачно одредити. У XV вијеку албански, грчки као и словенски најамници из Далмације доносе мачеве са S накрсницом у Венецију, гдје су, између осталог, чинили гарду млетачких дуждова. У Венецији мач добија свој данашњи назив као словенски мач односно спада скијавонеска.

Спољашње везе

  1. Веб портал Мондо (MTS Mondo): Забавник: Српски мач против турске сабље, објављено 18. јула 2008.
  2. Patrick Kelly, Schiavonesca Sword; интернет сајт myArmoury.com
  3. Del Tin Armi Antiche / Spada Schiavonesca, Venezia fine secolo XV / Schavonesca sword, Venice late 15th Century
Последње ажурирано субота, 17 септембар 2011 13:05
 

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6)

You should upgrade to Internet Explorer 9, please visit the Internet Explorer 9 worldwide page.