Насловна Знаменитости Далматинска епархија Црква Светог Николе у Кули Атлагића
Црква Светог Николе у Кули Атлагића ПДФ Штампа Ел. пошта
четвртак, 06 јануар 2011 15:17

Црква Светог Николе у Кули Атлагића је стари храм из 1440. године, посвећен преносу моштију Светог Николе. Ова православна црква епархије далматинске је једна од двије православне цркве истог имена у мјесту [1]. Изворно је била посвећена Св. апостолу и јеванђелисти Матеју [2]. Налази се на православном гробљу у Кули Атлагића, непосредно уз цесту која из Бенковца води према Корлату.

Опис цркве

Црква је типичан примјер једноставне готске цркве са оштрим готским сводом у броду и светишту. То је црква скромног изгледа и мањих димензија (дуга је 6.24, а широка 4.24 м). Над прочељем се диже понешто несразмјерно велика преслица. Њена је занимљивост у томе што су на бочном порталу цркве остали узидани подаци о времену градње, о наручиоцима и о мајсторима који су је саградили - дакле готово комплетан уговор о градњи.

Иконостас

Иконостас у Кули Атлагића је веома сличан иконостасу у цркви Св. Николе у Врбнику код Книна. Истим рукописом осликане су иконе апостола у цркви Оборовац и Ислам Грчки. Такав начин сликања наслућује нешто од црквено народног сликарства који се његовао у првим деценијама 19 вјека. Несумљиво се ради о једној истој радионици која је радила по наруџби. Оригинална дрвена конструкција је још добро сачувана. Овај иконостас спада у развијене олтарске преграде у сјеверној Далмацији, пошто садржи четири хоризонталне зоне икона, а као пету велики крст са Распећем на врху с два припадајућа издвојена лика, затим царске и бочне двери. Престоне иконе су дјело другог, старијег иконописца, који је сликао у духу барокизованог локалног сликарства прве половине 18 вјека [3][4].

Страдање цркве

Извори

  1. 1.^ Епархија далматинска: Парохија Равни котари, Кула Атлагића (www.eparhija-dalmatinska.hr)
  2. 2.^ Локални сајт о бенковачкој баштини: Св. Никола, Кула Атлагића (www.benkovac-bastina.net)
  3. 3.^ Савић, Милорад (2000). Сликарство у српским црквама сјеверне Далмације : од краја XIV до почетка XX вијека. Београд: Завод за уџбенике и наставна средства. ISBN 17-18-08297-6.
  4. 4.^ Интернет страна Кула Атлагић, чланак о иконостасу цркве (kulaatlagic.com)

Спољашње везе

  1. 1. Српска православна црква: Обнова храма Светог Николе у Кули Атлагића. 10. април 2009
  2. 2. Пројекат Г2 на сајту о бенковачкој баштини: чланак о цркви Св. Николе, Кула Атлагића.
  3. 3. Чланак на википедији на хрватском језику: Nikola Bilišić Bilišin.
Последње ажурирано субота, 29 јануар 2011 15:37
 

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6)

You should upgrade to Internet Explorer 9, please visit the Internet Explorer 9 worldwide page.