Мирослав Нишкановић ПДФ Штампа Ел. пошта
уторак, 10 јануар 2012 17:40

Мирослав Нишкановић, рођен 1951. године у Книну, дипломирао (1976) и магистрирао (1994) на Одељењу за етнологију и антропологију Филозофског факултета у Београду.

Каријеру је започео у Земаљском музеју Босне и Херцеговине у Сарајеву 1976. године, где је радио у Одјељењу за етнологију на радном месту: Етнолог за поријекло становништва и етногенезу (1976-1992). Поред тога био је задужен и водио збирку „турског“ оружја. Обављо је функције шефа Одсјека за духовну културу и начелника Одјељења за етнологију.

Био је Одговорни уредник Гласника Земаљског музеја, свеска за етнологију и Одговорни истраживач научно­истраживачког пројекта Карактерист­ке традицијске културе с обзиром на промјене друштвено-економских односа на селу у Босни и Херцеговини.

Бави се истраживањима миграција и порекла становништва, затим генеалошким истраживањима, и из ових области је објавио више радова и књига. Резултате истраживања презентује на стручним и научним скуповима у земљи и иностранству, као и у стручним и научним часописима, највише у Гласнику Земаљског музеја – свеска за етнологију. Објавио две књиге, више радова у домаћим и страним часописима, преко 150 научно-популарних текстова у новинама, сарађивао на радију и телевизији као аутор прилога или коментатор из најшире етнолошке проблематике.

Рецензент је и уредник више књига и публикација по позиву.

 

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6)

You should upgrade to Internet Explorer 9, please visit the Internet Explorer 9 worldwide page.