Насловна Знаменитости Горњокарловачка епархија Црква Светог Спиридона у Пероју
Црква Светог Спиридона у Пероју ПДФ Штампа Ел. пошта
четвртак, 19 јануар 2012 08:52

Црква Светог Спиридона у Пероју је православна црква Епархије горњекарловачке подигнута 1788. године на темељима некадашње католичке цркве или капеле Светог Јеронима.

Оснивање самосталне парохије православној заједници је одобрен вјеројатно 18. вијека, јер од 1784. уредно води парохијске матичне књиге. Претпоставља се да су вјерски обреди обављали у католичкој богомољи подигнутој у 16. вијеку, а постоје наводи да су Перојци 1788. године купили порушену католичку капелу [1]. Црква коначно преиначена 1834, када јој је прочеље уређено у класицистичком стилу 19. вијека, преграђена је и попуном литургијскога инвентара преуређена у православни храм, те посвећена Св. Спиридону. Покрај ње изграђен је 1860. звоник (вис. 25м), а подаље 1880. и капела Покрова Пресвете Богородице.

Након смрти Zuanne Mosconasa (1785), посљедњега свештеника православне парохије Св. Николе у Пули, перојска је црквена општина преузела управљање и том парохијом. Тиме је пуљска парохија стављена под јурисдикцију Српске православне цркве. Долазе свештеници из Боке которске, Паштровића и Црне Горе, а гдјекад и калуђери из самостана Св. арханђела Михајла »Крка« у Далмацији. Тако је Српска православна црква на почетку XIX. вијека, на релативно малом простору и с врло малим бројем правослних Црногораца и с остатком Грка на Пуљштини, основала чак двије парохије, које од тада дјелују самостално [2].

У православној Цркви Св. Спиридона чувају се егзотичне иконе и иконостас из XVI вијека. На рачун заштитника, Св. Спиридона - бискупа свеца, причају многе легенде, а међу многима она о смиривању бијесне олује како би сретно довео бродове у луку, стога њему припада улога заштитника морнара [3].

Обнова цркве

Унутрашњост цркве Светог Спиридона у Пероју је у потпуности обновљена 2006. године и дијелом 2007. године, залагањем и заједничким радом верника и свештеника. Децембра мјесеца 2007. године, настављени су радови на реконструкцији крова храма и једним делом, капеле Покрова Пресвете Богородице која се налази уз поменуту цркву. Радови на реконструкцији крова су обухватали комплетну замјену кровне конструкције, која је са једне стране цркве била у потпуности дотрајала, заједно са лимаријом, изузимајући носиве греде. За овај пројекат, заслужан је Град Водњан који је у потпуности финансирао радове који се имају извести на реконструкцији крова цркве и капеле [4].

Галерија

Извори

  1. 1.^ Сајт (www.njegos.org): Фран Барбалић, Перој - Српско Село у Истри
  2. 2.^ Истрапедиа: Црногорска православна заједница у Пероју
  3. 3.^ Интернет странциа града Водњана: Перој
  4. 4.^ Епархија горњокарловачка: Новости - Реконструкција крова Цркве Св. Спиридона у Пероју

Спољашње везе

  1. Фотографије цркве су нам доставили са сајта Одржавање гробова (www.odrzavanjegrobova.net)
  2. Википедија на српском језику: Перој
  3. Епархија горњокарловачка: Прослава Св. Спиридона у Пероју.
Последње ажурирано петак, 20 јануар 2012 20:02
 

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6)

You should upgrade to Internet Explorer 9, please visit the Internet Explorer 9 worldwide page.