Насловна Знаменитости Горњокарловачка епархија Црква светих апостола Петра и Павла у Личком Петровом Селу
Црква светих апостола Петра и Павла у Личком Петровом Селу ПДФ Штампа Ел. пошта
субота, 25 јун 2016 11:15

Црква светих апостола Петра и Павла у Личком Петровом Селу је православна црква Епархије Горњекарловачке саграђена 1892. године.

Црква је спаљена у Другом свјетском рату, а обновљена је тек 1973. године.

Познато је да је парох до 1941. године био Никола Загорац. Рођен је 9. септембра 1910. године у Брезику код Госпића. Богословију је завршио 1932. године на Цетињу. За свештеника је рукоположен 1933. године и постављен је за пароха у Удбини, одакле је нешто касније прешао у Личко Петрово Село.

Отац Никола је ухапшен одмах по проглашењу НДХ. Усташе су га, са већом групом његових парохијана, одвели у непознатом правцу. Има више сведочанстава о страдању оца Николе, али се не поклапају.

Према једном сведочанству, усташе су их одвели у црквену порту у Личком Петровом Селу и ту су убили 43 Србина. Међу њима је био и отац Никола. По другом, усташе су у близини Плитвичких језера убили једног православног свештеника. Њега су најпре попели на звоник, а затим су га бацили кроз отвор. Усташе су, док је свештеник падао, са звоник викали "неста крста од три прста". Затим су притрчали полумртвом свештенику и пробили га бајонетом. То се десило 13. августа 1941. године. По трећем казивању, отац Никола је убијен на некој Стругари близу Бихаћа са још 700 Срба из Личког Петровог Села.

Његову породицу - супругу и двоје нејаке деце - усташе су отерали у Јасеновац у мају 1942. године и ту им се изгубио сваки траг.

Видео записи

Последње ажурирано субота, 25 јун 2016 11:38
 

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6)

You should upgrade to Internet Explorer 9, please visit the Internet Explorer 9 worldwide page.