Насловна Биографије Знамените личности Три сестре Николе Тесле - Марица, Милица, Ангелина и њихове породице
Три сестре Николе Тесле - Марица, Милица, Ангелина и њихове породице ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Данко Перић   
четвртак, 27 јул 2017 11:35

Милка Тесла, удата Глумичић

Све три рођене сестре Николе Тесле, Марица, Милица и Ангелина су биле касније удате за локалне свештенике, Марица за Косановића, Милка-Милица за Глумичића, а Англена за Трбојевића.

Најстарија сестра Милка се родила у Сењу (неутврђеног датума). Најпре се удала за Воју (Вукашина) Глумичића, који је преминуо крајем 1892. године, имали су веома лош брак. Након Вукашинове смрти се преудала, што у њиховој патријархалној породици није било лепо примљено. Имала је кћер Гину (Вукашинову) удату за свештеника Лалића.

Марица Тесла, удата Косановић (1868-1938) имала  је таленат за математику, наводно је говорила четири светска језика, а знала је десетине хиљада стихова из светске књижевности. Била је дописник неколико  листова, Србобрана у Загребу, Бранка, Будапестер Тагблама… чиме је наставила породичну традицију оца Милутина Тесле, који је такође био хонарни дописник из Лике неколико аустријских, новосадских и других новина. Сачувана су писма које је брату Николи слала из Сушака и Ријеке, где јој је супруг Никола  добио парохију али и  убрзо преминуо, обавештавала га је о  успешном школовању своје четворице синова.  Марица је умрла у осамдесетој години и сахрањена у Загребу 1938. године. У име брата Николе присуствовала је свечаној академији, 28. маја 1936. године на Коларчевом универзитету у Београду поводом осамдесетог рођендана Николе Тесле.

Марица Тесла, удата КосановићЊен син Милутин Косановић  (1890-1941), доктор медицине, убрзо по дипломирању, 1912. године, када су почели Балкански ратови, постао је српски добровољац, војни лекар. По повратку из ратова Милутин је био хирург у болници у Огулину. Несебично је помагао сиромашнима..

Најмлађи Маричин син Сава Косановић (Плашки 1894 – Београд  1956), докторирао је право у Будимпешти.  Он је касније био генерални секретар Самосталне демократске странке Светозара Прибићевића и у три наврата посланик. Отишао је са Прибићевићем у емиграцију. Јула 1944. постао је министар у привременој влади Ивана Шубашића  а затим у првој влади маршала Тита од 7. марта 1945. Био је члан Председништва Народног фронта Југославије и  Президијума Народне скупштине. Након рата, од 1948. до 1950. године је био амбасадор ФНРЈ у Вашингтону и министар информисања. Сава Косановић, као једини наследник Тесле у САД, одлучио је да се заоставштина његовог ујака пренесе у Београд, након чега је основан Музеј Николе Тесле, установе која  сада припада светској културној заоставштини.

У својим успоменама Сава Косановић је записао: "Када сам 7. јануара 1943. ујутро ушао у Теслину собу, с једним блиским пријатељем, Тесла је лежао мртав. Још мршавији и блеђи мало згрчен, са залеђеним сажаљивим изразом, готово осмехом на лицу. На великом округлом столу стајала је једна отворена метална кутија, каквих је много имао, са писмима и извученом сликом, последњом Теслином, у групи посетилаца 1942. године".  Поред кревета Косановић је опазио Теслин нотес са белешком на чијим корицама је био симболичан наслов: Последња израчунавања. Тог дана, Тесла је и умро. Градоначелник Њујорка Лагвардија прочитао је преко радија, три дана касније (10. јануара 1943), поруку коју није написао Сава Косановић, већ  Луј Адамич, који је као и Сава био један од малобројних људи који су били у контактима са Николом: "Никола Тесла је умро. Умро је сиромашан, али је био један од најкориснијих људи што су икада живели. Оно што је створио велико је и како време пролази постаје све веће".

Ангелина Тесла удата ТрбојевићТрећа Николина рођена сестра Ангелина Тесла удата Трбојевић (Сењ, 1850 - Кистање, 1931), била је супруга проте Николе Трбојевића. Венчали су се у Метку код Госпића. Имали су петоро деце, сви су завршили факултете четворо су постали доктори наука.  Урош је био  адвокат и сенатор, Петар двоструки др, теологије и права и Никола. Поред Марице код које су живели у позним годинама, имали су и кћерку Мицу која је била лекар, директорка болнице у Београду.

Ангелина је умрла у Кистањама, у северној Далмацији, где је са супругом пензионисаним протом Јовом провела последње године живота. Обоје су у Кистањама и сахрањени. Прото Јово и протиница Ангелина дошли су у позним годинама у породицу кћери Марице и њеног супруга, богатог кистањског трговца Нике Јанковића, који су их пазили све до смрти. Име Марициног и Николиног сина а Ангелиниог унука др Симе Јанковића, који је у току НОБ погинуо на Сутјесци, деценијама је носила локална здравствена установа, Дом здравља у Кистањама. 

Петар Трбојевић (Госпић, 1876-Шишатовац, 1933), у монаштву Петроније, након монашења живео је у Шишатовцу на Фрушкој гори, а постао је и архимандрит тог манастира.  Петроније се, што је такође била породична традиција, дописивао с братом од тетке Николом Теслом али су писма која су била сачувана у манастирској библиотеци изгорела у време Другог светског рата.  Пре тога, остало је забележено на папиру, да је Никола Тесла од свог брата од тетке, тражио да молитвом помогне „његовом празном срцу“, а Петроније се са другим шишатовачким калуђерима непрестано молио за оздрављење Николине душе.

Петроније Трбојевић је у Првом светском рату манастир претворио у сиротињски дом, изучавао је живот цркве, тражио литургијску обнову, наводно се залагао да се служба обавља и на мађарском језику. Залагао се  за деклерикализацију и да народ активније учествује у животу цркве. Право је студирао у Будимпешти, 1906. је докторирао теологију а три године касније и право. У расправама вођеним двадесетих година прошлог века о реформи Јулијанског календара у СПЦ, подржао је предложене, али никад усвојене промене које су предлагали академик Милутин Миланковић, др Трипковић и други.  О том црквеном пастиру, богослову, проповеднику и поборнику литургијске обнове недавно је на Богословском факултету у Фочи одбранио магистарски рад Слађан Васић, а то је и тема његовог докторског рада на немачком језику у Бечу.

Петров брат Никола познатији у САД и литератури као Николас Тербо (Петрово Село 1886 - Лос Анђелес, 1973) показао је  да само због имена,  има највише талента за технику од свих Теслиних рођака.  Никола Трбојевић је завршио  гимназије у Будимпешти и 1911. у том граду дипломирао на Техничком факултету. Никола који је и ликом подсећао на ујака, је у САД отишао тридесетак година после Тесле. Тај математичар и признати проналазач остварио је у Америци и у Европи више од 120 патената, највећи број у аутомобилској индустрији.  Његов највећи изум је у области тзв. хипоидне брзине и опреме, из 1923. године, што је у масовну производњу ушло десетак година касније. После рата био је професор практичне наставе на Лоренс институту за технологију у Детројиту .

Према наводима његовог сина Вилијема Тербо (Детроит, 1930-), двојица Никола имали су неспоразум, јер је Тесла  био без финансијском покрића за своје проналаске и неколико пута је потпуно банкротирао. Тербо је инвестирао новац у неке ујакове пројекте у вези са аутомобилима, али је Тесла то потрошио у друге сврхе. Вилијем Тербо је почасни предсједник, а једно време је био извршни директор,  Теслиног друштва у САД.

Шишатовац и Теслина бела голубица

У близини манастира Шишатовац треба да се изгради неколико објеката у славу Николе Тесле и у знак сећања на његовог брата од ујака Петронија (Трбојевића). У порти ће бити  копије Теслине родне куће и цркве у Светих Петра и Павла у Смиљану у којој је Тесла крштен, као и макете у природној величини неколико његових највећих проналазака.

Када је Никола Тесла био тешко болестан његов отац прото Милутин затражио је од рођака шишатовачког монаха Ираклија (Трбојевића) да му пошаље свету водицу са шишатовачког извора. Милутин се одлучио да сам дође по тај лек. Када је увече стигао, баш у време молитве, изнад цркве и врела, како митско предање каже, појавио се блесак - беличаста светслост која се обликовала у енергетску белу голубицу. Када се Милутин вратио у Лику, прошкропио је Николу том водицом, и истог момента је он устао из кревета. Отац и син су, наставља предање, заједно видели свјетлост у облику беле голубице. 

Митолошко предање потекло из Шишатовца даље каже да је Никола Тесла важан део радио уређаја, чувено магично око које је било обавезан уређај првих апарата, моделирао по угледу на око беле голубице. 

Неке беле голубице је Тесла, наводно, хранио пред крај живота, када би долетеле на симс хотелске собе у Њујорку.

Последње ажурирано четвртак, 19 октобар 2017 20:41
 

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6)

You should upgrade to Internet Explorer 9, please visit the Internet Explorer 9 worldwide page.