Манастир Глоговац ПДФ Штампа Ел. пошта
уторак, 11 јануар 2011 16:11

Манастир Глоговац у Јању, село Бабићи, код Шипова је средњовјековни манастир посвећен Светом великомученику Георгију. Једини је манастир који је изграђен у Јањском крају. Своје прво страдање манастир је доживео 1463. године од стране Турака у време када је и средњевековна Босанска држава пала под турску власт [1].

Нова црква манастира Глоговца, послије дужег опустошења, подигнута је 1867-1869. године, за вријеме Омер-паше Латаса. Освећена је 1869. год. од Епископа Дионисија Милијевића [2].

У манастиру се одржава Јањски сабор, још из времена Краљевине Југославије. Јањски сабор се одржава једном годишње у недељу за црквени празник Свих светих. Обнављању ове традиционалне манифестације је 1991. године присуствовао Патријарх српски Павле [3].

Иконостас

Страдање манастира и братства

Године 14. октобра 1944. год., на празник Покрова Пресвете Богородице, манастирски храм је запаљен од усташа. За вријеме Епископа Андреја (Фрушића) бањалучког, храм је обновљен и освећен, али као парохијска црква. Освећење су извршили епископи жички Василије (Костић) и бањалучки Андреј (Фрушић).

Манастир Глоговац одувијек је био духовни центар Јања. Послије Другог свјетског рата, комунистичка власт, насилно је укинула улогу и значај овог манастира, али оснивањем бихаћко-петровачке епархије, обновљена је духовна и културна манифестација Јањски сабор.

Манастир се налази у фази генералне реконструкције која је започела ? године.

Галерија

Референце

  1. 1.^ Сајт породице Бужанин (www.buzanin.com), Манастир Глоговац.
  2. 2.^ Епархија бихаћко-петровачка, Манастири – Манастир Глоговац.
  3. 3.^ С. Дакић, Глас Српске: На Јањски сабор новим асфалтом, 20.јуна 2008

Напомене

  1. Чланак је дијелом преузет са званичног сајта Епархије бихаћко-петровачке, одобрен и благословен од владике Хризостома.
Последње ажурирано недеља, 13 август 2017 20:06
 

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6)

You should upgrade to Internet Explorer 9, please visit the Internet Explorer 9 worldwide page.