Насловна Знаменитости Бихаћко-петровачка епархија Црква Покрова Пресвете Богородице у Маринковцима
Црква Покрова Пресвете Богородице у Маринковцима ПДФ Штампа Ел. пошта
уторак, 18 јануар 2011 23:06

Храм покрова Пресвете Богородице у Маринковцима подигнут је у деветнаестом вијеку послије Берлинског конгреса. Године 1924/25 на мјесту старога храма изграђен је нови. Због дотрајалости је порушен а изграђен нови чија је градња трајала од 1971 до 1975. године. Освећен је 1975 од стране епископа Стефана далматинског.

Године 1995. у ратном вихору, храм је прилично страдао и са њега је однесено звоно за које се ништа не зна. Услед велике олује у зиму 2006. године са храма је збачен кровни лим тако да је храм  неко вријеме прокишњавао док се није заштитио.

У прољеће 2007. године Упрва парохије граховске је покренула акцију покривања ове Светиње.Цријеп за овај храм дониралаје циглана „ КИКИНДА „ а радови су изведени акцијски са вјерницима из села Маринковци и Малешевци. У септембру мјесецу 2008. године, а донацијом наше дијаспоре из Америке, извршени су радови на обнови фасаде. Материјал за фасаду донирала је фирма „ МЕРМЕР ЧЕЛИНАЦ „ из Челинца уз посредство нашег тичевљанина  Господина Бошка Јовића, којем се и овом приликом велико захваљујемо за помоћ око обнове ове Светиње. Поменута фирма за обнову овога храма донирала је: хирофа фасаду, подне  керамичке плочице, љепило за плочице, глет масу за зидове и јупол.
Сада када је вањски дио храма потпуно обновљен предстоји да се заврши и обнова ентеријера на коме се тренутно ради али због недостатка новчаних средстава нисмо у могућности да овај посао приведемо крају. Наравно, када се заврши обнова ентеријера потребно је купити комплетну опрему за ову светињу да би она била богослужбено оспособљена. Овом Светом храму је потребно такође купити и ново звоно које ће опет , као некад, позивати вјернике овога краја на света богослужења.

Референце

  1. 1.^ Епархија бихаћко-петровачка, Цркве - Црква Покрова Пресвете Богородице у Маринковцима.

Напомене

  1. Чланак је дјелом преузет са званичног сајта Епархије бихаћко-петровачке, одобрен и благословен од владике Хризостома.
Последње ажурирано понедељак, 21 фебруар 2011 13:26
 

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6)

You should upgrade to Internet Explorer 9, please visit the Internet Explorer 9 worldwide page.