Насловна Знаменитости Далматинска епархија Црква Успења Пресвете Богородице у Дрнишу
Црква Успења Пресвете Богородице у Дрнишу ПДФ Штампа Ел. пошта
уторак, 28 децембар 2010 20:39

Темељи правом црквеном животу у Дрнишу ударени су онда када и темељи мјесне цркве. Према расположивим историјским документима прва грађевина је подигнута између 1600. и 1618. године. Нема сумње да се око опремања цркве старају тутори из редова обогаћених Дрнишких трговаца и велепосједника, а сасвим сигурно и манастир Крка, чији је метох Дрниш постао од самог почетка. Не знамо какав је изглед имала првобитна грађевина, старе фотографије и разгледнице не дају довољно материјала за реконструкцију, али се наслућује да је то била једнобродна, сасвим мала црква чија пространост више није могла задовољавати потребе вјерних, то више јер је стално растао њихов број. Забиљежено је како су често Дрнишани апелирали на власт да им допусти зидање храма, да би тек крајем прошлог вијека издејствовали дозволу. Опредјелили су се за нацрт који је 1897. године извео Ћирил Ивековић, један у то вријеме цењени архитекта, хисторициста по усмерењу. Његова замисао је својеврсна синтеза крстообразног са базиликалним рјешењем ако је ријеч о основи, док у вањштини подржава оне приморске узоре, већ виђене на средовјековним катедралама, што подразумева зидање добро тесаним каменом, низаним у хоризонталним редовима и са елементима романоготичке декорације. Али исто тако, будући да је ријеч о куполном ријешењу, опонашају се узори из средњовековне српске архитектуре. У крајњој изведби његова замисао, из ко зна каквих разлога није до краја испоштована, па тако није изведена купола. Црква је смештена у центар града на тргу Пољани. Осветио ју је епископ Никодим Милаш 1908. године уз незапамћено народно весеље [1].

Референце

  1. 1. ^ Иконопис Книнске Крајине: Аутор изложбе и каталога Бранко Чоловић, аутор поставке изложбе Никола Кусовац, уред. Јевта Јевтовић Народни Музеј Београд, 1995.

Литература

  1. 1. ^ Станко Попловић, Рад Ћирила Ивековића у Далмацији, Годишњак заштите споменика културе Хрватске, 13, Загреб, 1987, 6, пројекат на страни 4-5.
  2. 2. ^ Душан Рашковић, Славко Зорица, Дрнишка Крајина, људи и догађаји, Београд-Дрниш, 1994.

Спољашње везе

  1. Радио-телевизија Републике Српске: Поново проваљена црква у Дрнишу, 1. фебруар 2011.

 

Последње ажурирано недеља, 21 фебруар 2016 15:04
 

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6)

You should upgrade to Internet Explorer 9, please visit the Internet Explorer 9 worldwide page.