Насловна Знаменитости Далматинска епархија Црква Светог архиђакона Стефана у Голубићу
Црква Светог архиђакона Стефана у Голубићу ПДФ Штампа Ел. пошта
уторак, 28 децембар 2010 20:47

Црква у Голубићу је саграђена 1462. године и посвећена је преносу моштију архиђакона Светог Стефана. Црква је грађена у више фаза. Једнобродна засведена грађевина са три травеја, полукружном апсидом на истоку, док је на западном прочељу изграђен велики звоник са инверзним распоредом отвора. Иконостас је сликан почетком 19. вијека. Уз неколико штампаних књига црква посједује антиминисе са краја 17 вијека и један бронзани тањир из 15. вијека [1].

Патријарх Арсеније III Чарнојевић одредио је 1692. године да седиште епископа Василија, првог епископа Далматинског буде при цркви светог Стефана у Голубићу. До тада српском црквом у Далмацији управљали су пећки патријарси преко дабробосанских митрополита. Нешто више од пола века касније, 1764. године, у Голубићу је једно време као учитељ радио српски просветитељ Доситеј Обрадовић.

Обнова цркве

Одбор за санацију цркве је формиран 2007. [2], а обнова је започета у другој половини наредне године. Последња фаза радова која је започета у октобру 2009, када се приступило уређењу унутрашњости храма, завршена је на лето 2010. године постављањем новог иконостаса, стасидија, владичанског трона и осталог храмовног инвентара у дуборезу који су израђени у радионици "Св. Трифун" у Крагујевцу, док је иконопис дјело атељеа „Билић" из Београда [3].

Спољашњи део је комплетно завршен, измењен је кров, направљена фасада, замењена дрвенарија, уређено ново степениште, постављене су фонтана и иконе у мозаику, као и расвета и нови крстови. У унутрашњости цркве је постављен нови мермерни под, иконостас са иконама и други црквени инвентар и изграђена нова ризница. Упоредо са радовима на цркви, у току су и радови на "Братској кући", која ће бити својеврсни музеј села Голубић и трајни помен на Доситеја Обрадовића [4].

Референце

  1. 1.^ уред. Данко Перић, Книнска Крајина 1: Завичајни клуб Книнска Крајина Београд, Српско културно друштво “Зора”, Книн-Београд, Удружење Срба из Хрватске Београд, 2002.
  2. 2.^ Српска православна црква: Обновa цркве Светог архиђакона Стефана у Голубићу, 1. октобар 2008
  3. 3.^ Српска православна црква: Завршена обнова храма Светог архиђакона Стефана у Голубићу, 23. јун 2010
  4. 4.^ Вести дијаспоре, вести онлајн: Обновили цркву у завичају, 28. август 2010.
Последње ажурирано уторак, 22 август 2017 08:30
 

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6)

You should upgrade to Internet Explorer 9, please visit the Internet Explorer 9 worldwide page.