Насловна Знаменитости Далматинска епархија Црква Светог Николе на Врбнику
Црква Светог Николе на Врбнику ПДФ Штампа Ел. пошта
уторак, 28 децембар 2010 20:50

Црква Светог Николе на Врбнику.

Црква Светог Николе на Врбнику је подигнута 1675, а данашњи изглед добила је 1798. године. Представља једнобродну грађевину са три травеја, од којих је средишњи пресвођен крстастим, а два преостала полуобличастим сводом. Дубока полукружна апсида је на истоку, а на западу је конструисан звоник са елементима кампанела и преслице. Иконостас представља одличан рад бенковачког мајстора из средине 18. вијека. Црква посједује репрезентативне примјерке српске штампане књиге из 16. вијека [1].

Обнова цркве

Обнова храма Св. Николе на Врбнику је започета крајем 2009. године, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа далматинског Фотија. Предвиђена је комплетна обнова, а у првој фази постављен је нови кров. Наставак радова на унутрашњем и спољашњем уређењу храма настављен је у фебруару 2010 [2], док је обнова завршена септембра мјесеца исте године. На дан празника рођења Пресвете Богородице, 25. септембра 2010, епископ далматински Фотије је служио Свету Архијерејску Литургију поводом завршетка обнове цркве и том приликом је извршио чин малог освећења храма [3]. Послије литургије испред црквене порте приређена је трпеза љубави за све присутне и одржано дружење вјерника. Изненађење дана био је долазак Раде Шербеџије, који се окупљеним вјерницима придружио на прослави. Током дружења, познати глумац личких коријена одрецитирао је неколико стихова и отпјевао своју познату пјесму "Ој Лико"[4].

Галерија

Референце

  1. 1.^ уред. Данко Перић, Книнска Крајина 1: Завичајни клуб Книнска Крајина Београд, Српско културно друштво “Зора”, Книн-Београд, Удружење Срба из Хрватске Београд, 2002.
  2. 2.^ Српска православна црква: Обнова цркве у Врбинку, 16. децембар 2009
  3. 3.^ Епархија далматинска: Света Архијерејска Литургија на Врбнику. 25. 9. 2010.
  4. 4.^ Паулина Арбутина: Шербеџија на освећењу обновљене цркве, сајт крајишки.ком, 8.10.2010.

Спољашње везе

  1. Чланак о цркви Св. Николе на сајту Далматинско Косово (www.dalmatinskokosovo.com).
  2. Фотографије цркве су нам доставили са сајта Одржавање гробова (www.odrzavanjegrobova.net)
Последње ажурирано среда, 18 јануар 2012 20:00
 

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6)

You should upgrade to Internet Explorer 9, please visit the Internet Explorer 9 worldwide page.