Васо Антуновић ПДФ Штампа Ел. пошта
петак, 04 фебруар 2011 23:57

Проф. др Васо АнтуновићВасо Антуновић (Срнетица код Дрвара, 15. јануар 1949) је неурохирург и професор Медицинског факултета у Београду.

Био је начелник Ургентне неурохирургије Клиничког центра Србије, директор Института за неурохирургију и медицински директор Клиничког центра Србије. Члан је – Српског лекарског друштва, Научног друштва, Европског удружења неурохирурга (EANS) и Свјетског удружења неурохирурга, Извршног комитета Европске асоцијације неурохирурга (WFNS), Америчког конгреса неуролошких друштава (CNS) и других стручних асоцијација и удружења.

Аутор је преко двјеста научних и стручних радова, монографије Лумбални дискус хернија радикална компресија и коаутор уџбеника Неурохирургија [1].

Кратка биографија

Гимназију је завршио у Сарајеву. Медицински факултет у Београду уписао је 1968. године. Током студија био је двије године демонстратор на Катедри за физиологију и двије године на Катедри за хистологију. Захваљујући својим стручним радовима учествовао је на три конгреса студената медицине и стоматологије Југославије. У оквиру размјене студената боравио је на пракси у Шведској и Данској. Дипломирао је 1973. године са просјечном оцјеном – 9.
Првог октобра 1974. године засновао је радни однос на Институту за неурохирургију КЦС-а. Специјалистички испит из неурохирургије је положио 1980. године с одличним успјехом. Ради стручног усавршавања похађао је курсеве из микрохирургије у Клиничком центру у Љубљани и у Неурохируршкој клиници у Хановеру. Боравио је на стручном усавршавању у Сан Франциску, Лос Анђелесу, Њујорку, Цириху, Лондону и Лиону.
Магистарски рад Клиничка слика и дијагностика тумора бочних и треће мождане коморе одбранио је 1978. године, а докторску дисертацију – Микрохируршко лечење тумора понтоцеребларног угла с посебним освртом на очување функције захваћених h'анијумских нерава – 1987. године. У звање асистента на Медицинском факултету у Београду изабран је 1979. године; за мјесто доцента – 1988. године; за мјесто ванредног професора – 1993. године и у звање редовног професора – 1996. године.
Био је ментор више магистарских и докторских теза и редован члан комисија за њихову оцјену и одбрану, предсједник Комисије за полагање специјалистичког испита из неурохирургије, као и дугогодишњи предсједник 11. испитне комисије Катедре хирургије за редовну наставу.
Стални је консултант за неурохирургију у Крагујевцу, Подгорици и Бањалуци и гостујући професор на универзитетима у Крагујевцу и Бањалуци, а од 1996. године и у Верони (Италија) и у Универзитету Јужна Калифорнија у Лос Анђелесу.
Од оснивања Ургентног центра КЦС-а 1988. године био је начелник Одјељења неурохирургије, а потом помоћник директора Института за неурохирургију КЦС-а. Од 1992. до 1995. године био је директор Института за неурохирургију, а од 1993. до 1998. године медицински директор и замјеник генералног директора Клиничког центра Србије. Начелник је Д одјељења Института за неурохирургију Клиничког центра Србије.
Од  1992. до 2001. године био је предсједник Југословенског удружења неурохирурга. Добитник је плакете Неурохируршке клинике за допринос у хируршком третману тумора понтоцеребларног угла 1988. године.
Добитник је Октобарске награде града Београда за 1996. годину као аутор књиге Лумбална дискус хернија и Златне плакете Завода за издавање уџбеника Републике Србије 1997. године поводом 40 година рада Завода.

Видео-записи

Референце

  1. 1. Антуновић Васо – Српска породична енциклопедија, књига 1.
  2. 2. Даница Грујичић – Проф. др Васо Антуновић, Медицински академски форум (www.med-forum.rs)

Спољашње везе

  1. Научно друштво Србије – Др Васо Антуновић.
Последње ажурирано недеља, 06 март 2011 23:08
 

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6)

You should upgrade to Internet Explorer 9, please visit the Internet Explorer 9 worldwide page.