Насловна Знаменитости Далматинска епархија Црква Светог оца Николаја у Братишковцима
Црква Светог оца Николаја у Братишковцима ПДФ Штампа Ел. пошта
четвртак, 10 фебруар 2011 02:59

Црква Светог оца Николаја у Братишковцима је освећена 1592. године са благословом митрополита Дабробосанског Аксентија. Црква својом архитектуром припада стилу мањих сеоских цркава приморског типа, грађених углавном од камена. Црква је имала првобитни звоник на преслицу, и тај звоник је порушен када је сазидан нови.

Опис Цркве

Црква је правоугаоног облика, са полукружном олтарском апсидом на источној страни и звоником на западној страни. Црква је заједно са олтаром дуга 18,9 метара, широка 6,4, а висока 9 метара. Унутрашња ширина цркве је 5 метара, а зидови су од камена, дебели 0,7 метара. Нови монументални звоник зидан клесаним каменом је висок 28,5 метара.

Унутрашњост цркве је темељно обновљена 60 их година 19 вјека, а све то се односило на галерију, кров, врата, прозоре, плочник итд. Иконостас цркве Светог Николе у Братишковцима у свом првобитном облику из 17. вјека се састојао од престоних икона и једног реда апостолских икона, на којима се налазио Крст са осликаним распецем. Престоне иконе су накнадно обложене венецијанским сребрним рељефом у 18 вјеку.

Спољашње везе

  1. Интернет презентација: Обнова Цркве Светог Николе
 

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6)

You should upgrade to Internet Explorer 9, please visit the Internet Explorer 9 worldwide page.