Мирослав Чангаловић ПДФ Штампа Ел. пошта
четвртак, 24 фебруар 2011 16:07

Мирослав ЧангаловићМирослав Чангаловић (Гламоч, 03.фебруар 1921. - Београд, 01. октобар 1999.) био је оперски пјевач, бас.

Рођен у Гламочу од оца Михаила. Захваљујући пријатељству са породицом Душана Трбојевића, истакнутог српског пијанисте и композитора, упознаје се са пјевањем и концертним музицирањем.Посједовао је угодан баритоснки глас којим је улазио у памћење оних који су слушали његово пјевање. Свјестан својих гласовних могућности, одмах по завршетку Другог свјетско рата и ослобођења Југославије (1945), укључио се у "ОУКУД Иво Лола Рибар", у Београду, и почео студије соло пјевања код познате умјетнице Зденке Зикове. Свој оперски деби је имао године 1946, у београдском Народном позоришту, улогом тамничара у Пучинијевој опери Тоска. Од 1947. године члан је Београдске опере у којиј је веома брзо напредовао до носиоца главних басовних и баритонских улога опера извођених у овој кући. Пјевао је партије "у операма Борис Гудунов и Хованшчина М. П. Мусоргског, Кнеза Игора (Кончак и Галицки) А. П. Бородина, Don Carlos (Филип II) G. Veridja, Don Guichotte J. Masseneta, Julie Cezar G. F. Hendela, Псковичанка (Иван Грозни) Н. Римског Корсакова и др., а и креира и низ улога у операма југословенских композитора П. Коњевића (Коштана, Кнез од Зете, Сељаци),  К. Брановића (Невјеста од Цетинграда), М. Лого (Четрдесет прва), Д, Радића (Љубав то је главна ствар), Е. Јосифа (Смрт Стефана Дечанског) и др." (МуЕ, 1971). Многи музички критичари сматрају га, послије Шаљапина, најбољим Борисом Годуновим.  Кроз свој репертоар креирао је и соло пјесме из стваралаштва домаћих и старних композитора, те соло партије из ораторијског типа. "Своју умјетност интерпретација Лиеда и оперских улога приказао је Ч. у свим земљама у Европе (изузев Албаније), у градовима Северне и Јужне Америке, Јапан и УАР." (ибид.)

Наступао је широм Југославије улључивајући школе, фабрике, домове културе, оперске и концертне позорнице. Учесник међународних фестивала и др. Његов концертни репертоар је обухватао укупно 520 композиција, и то соло пјесама, циклуса пјесама, кантата и ораторијума, чији је велик дио сачињавало премијерно извођење многих дјела југословенских композитора. Концертна каријера Чангаловића трајала је више од 40 година и састављена је од око 3.000 концерата на одржаних територији бивше Југославије и око 160 концерата широм свијета.

"Чагаловић је један од највеићих вокалних уметника у историји спрске културе. Његови гласовни квалитети - соноран и обао бас племенитго тембра -стављени су увјек у службу јединственог целовитог тумачења уметничког дела" (ибид.)

Носилац је бројних југословенских и међународних признања и одликовања међу којима су и Октобарска награда (1955.), Вукова награда и Седмојулска награда (1966.), АВНОЈ-ева награда (1973.), али и награда Међународног жирија критике као најбољи пјевач сезоне на фестивалу Театар нација у Паризу за улогу Мефиста (1959. године) и, касније, Бориса Годунова (1961. године), као и ордена Витеза реда уметности и литературе од стране француске владе, у знак признања за његов допринос афирмацији дела француске музике ван граница Француске.

Као истакнути културно-просвјетни радник 1963. године изабран је у изборној јединици Београд - Стари град за посланика Просвјетно-Културног већа Скупштине СР Србије.

Референце

  1. 1.^ Јован Радојчић, Срби западно од Дунава и Дрине – биографије (3. том, стр. 1055); Нови Сад: Прометеј (2009), ISBN 978-86-515-0317-0
Последње ажурирано недеља, 06 март 2011 10:07
 

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6)

You should upgrade to Internet Explorer 9, please visit the Internet Explorer 9 worldwide page.