Јован Шарић ПДФ Штампа Ел. пошта
петак, 25 фебруар 2011 11:25

Јован Шарић (Скрадин, 04. децембар 1836. - Буковић, Бенковац, 28. новембар 1905.), писац.

Син Константина (Које) и Дмитре Личина. Кларикалну школу завршио је у Задру 1863. године. У овој школи, поред обавезних грчког, латинског и њемачког, учио је и италијански и руски језик. По завршеној школи одмах је прешао у Београд. Не добивши одмах свештенички посао радио је као учитељ у Рипњу. Десет година касније добио је парохију у Брестовцу код Неготина и тиме остварио жељу да ради као свештеник. После тога службовао је у више мјеста Србије, Црне Горе и родне Далмације. Уз редовни свештенички посао Шарић се веома активно бавио проблемима животних услова сталежа којем је и сам припадао, свештеника. Веома успјешно се бавио новинарством пишући бројне чланке о разним темама. Сарађивао је у листовима Световид, Србија, Будућност, Српско лист (Задар), Јединство и другим. Истаклнут културни дјелатник оснивао је у мјестима службовања читаонице, позоришне дружине (на примјер у Свилајнцу).

Вриједни списатељ. Кроз своје радове, између осталог, одсликавао је српске владаре, народне јунаке и легендарне личности, третирао животне теме и друго. Објавио је књиге: Дјела славних људ (Београд, 1868), Народни пријатељ или мали ревизор наших сврха (Задар, 1875), Бока Которска (Нови Сад, 1882), Двије посланице (Београд, 1894), Стогодишњица пада Републике Млетачке (Задар, 1898). Као свештеник пензионисан је у Церању код Бенковца. Често у неспоразуму са црквеним властима за свој рад није добивао никаква признања. Штовише пензионисан је с одлучношћу црквених власти да се силом одстрани из парохије церањске. У таквој ситуацији из Церања је прешао у Радучић код Книна, код сина Миленка тамошњег учитеља. Умро је у 69. години живот.

Референце

  1. 1.^ Јован Радојчић, Срби западно од Дунава и Дрине – биографије (3. том, стр. 1122; Нови Сад: Прометеј (2009), ISBN 978-86-515-0317-0
Последње ажурирано петак, 25 фебруар 2011 21:04
 

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6)

You should upgrade to Internet Explorer 9, please visit the Internet Explorer 9 worldwide page.