Чедомир Лакић ПДФ Штампа Ел. пошта
недеља, 27 фебруар 2011 11:43

Чедомир ЛакићЧедомир Лакић - Чедо (Билишани, Обровац, 1935 - Београд, 10. новембар 2007. ), новинар.

Спада у ред најпознатијих и најцењенијих новинара Политике, у којој је провео најдужи дио своје новинарске каријере. У новинарство је закорачио у Борби, из које је прешао у Политику. "Новинари обично више пута током каријере мењају 'секторе, а међу колегама свих редакција тадашње Југославије омиљени Чеда 'саобраћајац' 40 година остаје веран саобраћају - железници, друмском, речном, поморском и Јату". У том 'сектору' он је представљао човјека-институцију, врсног и респективног познаваоца саобраћаја као дјелатности, његове проблематике и значаја. "Легендарно је било његово феноменално памћење, његово познавање неописиво много личности, његово умеће да маневрише локомотивом према словеначко-италијанској граници, да кормилари бродом, да зна, до танчнина , возне редове југословенских и иних железница. Много је писао лично."

Као искусан новинар, великог угледа и респекта, а истовремено скроман и присан, био је од велике користи колегама, посебно младим новинарима, којима је необично и без гордости помагао у њиховом почетничком раду.

Оболио је и дуже боловао. Умро је у Ургентном центру у Београду, сахрањен на Вишњичком горбљу.

Референце

  1. 1.^ Јован Радојчић, Срби западно од Дунава и Дрине – биографије (3. том, стр. 1276); Нови Сад: Прометеј (2009), ISBN 978-86-515-0317-0

Спољашње везе

  1. Политика - Чеда Лакић

 

Последње ажурирано субота, 05 март 2011 10:41
 

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6)

You should upgrade to Internet Explorer 9, please visit the Internet Explorer 9 worldwide page.