Никола Трбојевић ПДФ Штампа Ел. пошта
уторак, 01 март 2011 11:25

инж. Никола Трбојевић (Личко Петрово Село, 21. мај 1886. - Детроит, САД 1973),  исељеник, проналазач.

Син порте Јована Трбојевића и Ангелине, рођене Тесла, сестре Николе Тесле, брат Петронија, архимадрита, и брат Уроша Трбојевића, посланика. Основно образовање стекао у родном мјесту, гимназијско са матуром у Будимпешти. Одликаш по учењу, добио је стипендију Текелијанума и на универзитету у Будимпешти завршио студиј и стекао звање електричног инжињера. Школовање продужио 1914. у Америци као питомац "American Telegraph and Telephone Co.", и положеним испитом постао инжињер телефоније. Уписао се потом на "North Western" универзитет у Чикагу на студиј енглеског језика и литературе. На америчком тлу радио најприје (1915-1920) као инжињер у Чикагу, а од тада па надаље као самостални проналазач и инжењер савјетник аутомобилских фабрика у Детроиту.

Оженио се са Елис Худ, која је била из шкотско-енглеске породице. Никола Трбојевић прихватио је предлог своје супруге да у друштвеном животу користи американизовано име Nikolas Terbo.  У америци се доста зближио и сарађивао са Михајлом Пупином, доста више него са Николом Теслом које је помагао при неким пројектима, како се наводи, углавном око механике.

Трбојевић је један од 700 проналазача (податак из 1936. године) у Америци који су имали преко 50 пројављених патената за сопствене изуме. Он је био посебно плодан у области механике. Своје патенте највећим дијелом пријављивао је у САД, али и у другим земљама. Нарочито је био цјењен као стручњак у америчкој аутомобилској индустрији. Његовим проналасцима, из те области (спомињу се четири) "појачава (се) сигурност у кретању и скретању аутомобила и сличних погонских средстава". (Привредник, 1931 - 4). Трбојевић је својим изумима значајно доприносио унапређењу индустријске производње.

Референце

  1. 1.^ Јован Радојчић, Срби западно од Дунава и Дрине – биографије (3. том, стр. 841-842); Нови Сад: Прометеј (2009), ISBN 978-86-515-0317-0

Спољашње везе

  1. 1.^ Electrotherapy Museum
Последње ажурирано среда, 02 март 2011 11:02
 

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6)

You should upgrade to Internet Explorer 9, please visit the Internet Explorer 9 worldwide page.