Богдан Стојсављевић ПДФ Штампа Ел. пошта
четвртак, 03 март 2011 12:24

Богдан Стојсављевић (Удбина, 25. април 1899 - Загреб, 12. септембар 1977) је био аграрни историчар и истаживач села.

Послије рата је на Економском факултету у Загебу предавао економску историју. Тридесетих година активно сарађује са земљорадничком странком. Пред Други свјетски рат је са Д. Хлоупеком уређивао лист Земља, у коме су се истраживале идеје странке. У то вријеме упознаје М. Прибићевића, под чијим се утицајем почиње систематичније и интезивније занимати за проблеме села. Тај његов интерес донио је плодне резултате особито послије рата, када је објавио о проблематици села неколико књига и бројне студије, посебно у часопису Социологија села.

Његова преокупација био је продор капитализма на село и ту је дао свој највредниј допринос нашем истраживању села. Њега занимају историјски подаци једнако као и чињенице из сеоског живота које је сам прикупљао непосредно на лицу мјеста, и на том повезивању прошлости са садашњошћу, лежи његова главна значајка. Указујући на функционисање сељачког живота, његови радови су од интереса како за економику, тако и за социологију аграра.

Референце

  1. 1.^ Јован Радојчић, Срби западно од Дунава и Дрине – биографије (3. том, стр. 710); Нови Сад: Прометеј (2009), ISBN 978-86-515-0317-0
 

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6)

You should upgrade to Internet Explorer 9, please visit the Internet Explorer 9 worldwide page.