Насловна Биографије Сликари Драгутин Медењак Инкиостри
Драгутин Медењак Инкиостри ПДФ Штампа Ел. пошта
недеља, 17 април 2011 22:18

Драгутин Медењак Инкиостри (Сплит, 1866. - Београд, 1942.)

Декоративни сликар, фотограф и теоретичар. Рођен је као Карло Лука Фердинандо Инкиостри у Сплиту 1866. а умро у Београду 1942. године. Сликарство је учио у Фиренци. Заслужан је сакупљач народних орнамената и рукотворина. На основу њих је покушао да изгради национални декоративи стил. Стваралачки опус Инкиострија обухвата многа подручја примјењене умјетности, од великих цјелина унутрашње архитектуре и декорације, нацрта намјештаја, накита и тканина до нацрта за корице дјечијих школских књига. Написао је неколико књига, од којих је најзначајнија: Препорођај српске уметности.

Значајан је његов рад у родној Далмацији. Извео је више зидних декорација и слика у приватним и јавним објектима у многим градовима.

У Бенковцу, украшавање нове цркве  Светог Јована зидним сликаријама завршава 1904. Између осталих бројних фигура израдио је и ликове српских светитеља. Истом приликом позлатио је иконостас. Умјетник је светитељске ликове издужених фигура, међу којима се истичу Света тројица и још неки ликови изведени у техници мозаика, као и ријетке сцене сликао на тамноплавој позадини, док је знатне међупросторе и оквире испунио стилизованим орнаментима и народним декоративним елементима, који су га, док је боравио у овим крајевима, посебно интересовали. Слике су због знатне оштећености уљаних боја биле 1968. пресликане сасвим новим зидним сликама Живка Стојсављевића.

Инкиостри се у бенковачком крају бавио, између осталог и пресликавањем мотива из народне умјетности у акварелској техници. У Етнографском музеју у Београду од инвентарског броја 1170 до 1320 чувају се ти акварели. У Бенковцу је, такође, осликао просторије општине, као и просторије у општинској згради у којима се налазила читаоница, хералдичком композицијом и по узорима на етнографску умјетност. Врло је могуће да је извео сликарије и у приватној кући Добрића(раније Маштровић) у Бенковцу, али се на тим радовима није потписао.

Референце:

1.    Милорад Савић, Сликарство у српским црквама сјеверне Далмације, Београд, 2000, 229.
2.    Лазар Трифуновић, Српска ликовна критика, Београд, 1967, 175.

Спољашње везе:

1.    Пројекат Растко, Мирослав Фрухт, Примењена уметност и дизајн
2.    Арте портал
.
 

Последње ажурирано понедељак, 18 април 2011 09:52
 

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6)

You should upgrade to Internet Explorer 9, please visit the Internet Explorer 9 worldwide page.