Крчић ПДФ Штампа Ел. пошта
уторак, 03 мај 2011 00:08

Небојша Синобад, Крчић зими (пастел)

Крчић је прва притока ријеке Крке, дугачка око 10 км. Извире из крашких врела у подножју јужних падина Динаре, код Полаче. Протиче кроз кањонску долину, с више бигрених преграда, на којим су настали мањи слапови (водопади). Ријека се завршава најпознатијим и најљепшим слапом, високим 22 метра, који називамо Топољски бук, слап Крчић или Велики бук, испод којег се налази крашки извор Крке.

Уз Крчић пролази стари макадамски пут, који повезује Книн, Кијево и Врлику, а на слаповима има велики броја млинова. Извориште Крчића налази се у јаким кршким врелима на јужним падинама Динаре. На самоме почетку Крчић изгледа као спој малих потока који се једва назиру. Идући низводно, његов ток све више на мјестима поприма изглед кањона. Простор уз рјечицу је (1964) у дужини од око 10 км категорисан као геоморфолошко-хидролошки резерват, површине 280 хектара.

Назив ријеке Крчић долази од умањенице имена ријеке Крке, јер су људи овога краја сматрали да Крку с њеним извором треба строго одвојити од ријечног тока Крчића. Данас, у вријеме кад се у економски развијеним земљама и онима с еколошком свијешћу непрекидно говори о несташици питке воде и загађењима, чиста, хладна и питка вода рјечице представља извор највећег богатства. Низводно се налази неколико старих напола урушених воденица које уз бијели макадамски пут и недирнуту природу дају дух давних времена, када су људи овог краја возили жито на млин. У доњем току Крчић полако прераста из потока у рјечицу. Кањон Крчића са својим слаповима и млиновима незаобилазно је мјесто сусрета човјека с готово нетакнутом природом.

Приближавајући се Топољском буку, налази се још једна млиница, вјероватно најбоље очувана до сада. Топољски бук, који је посљедњи слап на рјечици, уједно са својих двадесетак метара и највећи, а засигурно и најљепши и најпознатији, љети је познато мјесто за породичне излете и роштиљаде становника Книна. Слап Крчић можемо видјети и са Книнске тврђаве. Ово је природни феномен – да је ушће неке ријеке у облику слапа и да је повезан са самим извором неке друге ријеке [1]. Сâм извор Крке је непресушан. Међутим, за вријеме сушних љетних раздобља у Крчићу нема воде, па самим тим и слап пресуши.

За слап Крчић везана је и једна легенда. Некада је на брду лијево од слапа постојала утврда за одбрану оближњег моста. На том мјесту су кнезови Нелипићи побиједили војску Јурја Шубића Клишког 1325. године. Легенда каже да ће људи поново изградити мост кад престану међусобно ратовати и да од тад – Крчић неће више пресушивати.

У току ријеке Крчић налазе се [2]:

 • 8 слапова
 • 10 језера
 • 3 моста
 • 850 биљних врста
 • 36 врста водених биљака
 • 18 врста риба
 • 10 ендемских врста риба
 • 222 врсте птица, од којих се 80 врста гнијезди у парку
 • 46 осталих животињских врста [1].

Галерија

Слап Крчића и извор Крке на прољеће – фотографије су направљене у априлу 2010. године.

Слап Крчића и извор Крке љети – фотографије су направљене у јулу 2010. године.

Видео запис

Референце

 1. 1. Ријека Крчић на интернет страни vrlika.free.fr.
 2. 2. Интернет сајт Еко Крчић: Еко заштита извора ријеке "Крке" и слапа "Крчића"

Спољашње везе

 1. Википедија на српском језику: Крчић.
Последње ажурирано петак, 12 август 2016 11:00
 

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6)

You should upgrade to Internet Explorer 9, please visit the Internet Explorer 9 worldwide page.