Насловна Фауна Птице Велики трстењак
Велики трстењак ПДФ Штампа Ел. пошта
петак, 24 јун 2011 12:23
Велики трстењак
Систематика
Царство Animalia Животиње
Тип Chordata Хордати
Подтип Vertebrata Кичмењаци
Класа Aves Птице
Ред Passeriformes Птице пјевачице
Породица Acrocephalidae Грмуше
Род Acrocephalus Трстењаци
Биномијална номенклатура
Acrocephalus arundinaceus (Карл Лине, 1758)
Ареал врсте

Велики трстењак (Acrocephalus arundinaceus) је врста птице селице из породице Грмуша (Acrocephalidae) и рода Трстењака. Ова птица је велика отприлике као дрозд, од 19 до 20 cm, са распоном крила од 25 до 29 cm [2].

Одозго свијетло маслинасте до свијетлосмеђе боје, а одоздо боје пјеска. Има дуги кљун којим лови инсекте и лараве којима се храни. Храни се још пауцима, шкољкама, водоземцима и младим бобицама. Јединке различитих полова су готово идентичне, као и код већине трстењака. 

Живи уз мочваре и језера са густим шашом гдје је бојом прилагођена скривању међу шашом и влатима житарица. Здјеличасто удубљено гнијездо гради од траве и трстике и вијеша га између бројних сламки. Женка у гнијездо полаже 4-6 јаја, док инкубација траје 13-15 дана. Након што се излегну, млади птићи бораве у гнијезду 12-14 дана. У гнијезду се често могу наћи и кукавичја јаја, јер јако наликују онима великог трстењака.

Има врло карактеристичан пјев, равномјерно ритмичан. У септембру се сели у Африку, а у мају се враћа на сјевер у Европу [3].

Референце

  1. 1.^ Интернет сајт агенције Европске уније за заштиту животне средине (The European Environment Agency)
  2. 2.^ Planet of birdsGreat Reed-Warbler (Acrocephalus arundinaceus) (www.planetofbirds.com)
  3. 3.^ Мирјана Мартан, Свијет животиња; Артмедија (2006) Вараждин ISBN: 953-99916-3-3
Последње ажурирано четвртак, 25 август 2011 10:39
 

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6)

You should upgrade to Internet Explorer 9, please visit the Internet Explorer 9 worldwide page.