Насловна Фауна Сисари Водена волухарица
Водена волухарица ПДФ Штампа Ел. пошта
петак, 24 јун 2011 12:45
Водена волухарица
alt
Систематика
Царство Animalia Животиње
Тип Chordata Хордати
Подтип Vertebrata Кичмењаци
Класа Mammalia Сисари
Ред Rodentia Глодари
Породица Cricetidae Хрчкови
Род Arvicola
Биномијална номенклатура
Arvicola terrestris (Карл Лине, 1758)
Ареал врсте
alt

Водена волухарица (Arvicola terrestris) је врста Сисари из породице Хрчковa (Cricetidae).

Често се неформално зове водени пацов, иако само на први поглед подсећа на пацова. Водена волухарице има заобљени нос него пацов, тамно-браон крзно, буцмасти лица и кратке уши; за разлику од пацова репови, шапе и уши су покривени длаком.

У дивљини, водена волухарица у просеку преживи 2 године. Углавном већина не преживи другу зиму.

Опис

Водена волухарица је дужине 140-220 милиметара плус реп 55-70 милиметара. Одрасла волухарица има тежину од 160-350 грама, младунци морају да достигне тежину око 140-170 грама да би могли преживети прву зиму.

Исхрана

Водених волухарица углавном једу траву и биљке у близини воде. С времена на време, они  конзумира воће, гранчице, пупољке и корење. Водене волухарице често униште цјеле ливаде.

Начин живота

Водене волухарице су одлични пливачи и рониоци. Они обично не живе у великим групама. Одрасле водене волухарице одлазе и налазе свако своју територије, које обележавају са фекалијама у близини гнезда, јазбине или обале, гдје обично волухарица напусти јазбину и улази у воду.  Они могу да нападну уколико је њихова територија угрожена од друге волухарице.

Размножавање

Парења траје од марта до касне јесени. Женке се коти наконо три седмице. Окоти до 8 младих, свако младунче је тежине око 10 грама. Младунче волухарице отворе очи три дана после њиховог рођења. Када достигну половину величине пуне одрасла водене волухарице постају самостални.

Распрострањеност

Станиште им је на обалама ријека, потока и бара. Чешће се налазе на обалама мирујућих вода. Воле да се настане у бујним вегетацијам и трскама гдје гнездо праве изнад порвршине терена у облику лопте. Водени волухарица се налази у већем делу Велике Британије, северне и централне Европе и у деловима Русије.

Видјети још

Референце

  1. 1.^ Интернет сајт агенције Европске уније за заштиту животне средине (The European Environment Agency)

 

 

 

Последње ажурирано среда, 29 јун 2011 10:20
 

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6)

You should upgrade to Internet Explorer 9, please visit the Internet Explorer 9 worldwide page.