Насловна Фауна Птице Градска ласта
Градска ласта ПДФ Штампа Ел. пошта
петак, 24 јун 2011 14:45
Градска ласта
Градска ласта. Фотографија је преузета са википедијине оставе
Систематика
Царство Animalia Животиње
Тип Chordata Хордати
Подтип Vertebrata Кичмењаци
Класа Aves Птице
Ред Passeriformes Птице пјевачице
Породица Hirundinidae Ластавице
Род Delichon
Биномијална номенклатура
Delichon urbica (Карл Лине, 1758)
Ареал врсте

Градска ласта или пиљак (Delichon urbica) је врста птице селице из породице Ластавица (Hirundinidae). Мања је од русогрле ластавице, али је често замјењују с њом. Дугачка је од 13 до 15 cm [2]. За разлику од ластавице трбух, тртица и надрепак су потпуно бијеле боје, а глава, леђа, крила и плитко усјечен кратак реп су плавоцрни [3]. Као и сеоска рођака, настањује отворена подручја у близини људских насеља без обзира да ли се ради о селима или градовима; а повремено се гнијезди и по литицама у планинским крајевима [2].

Полулоптасто и одозго затворено гнијездо, са малим округлим улазом, ластавица гради испод кровова кућа и стаја. Гради га од иловаче (блата) и дијелова стабиљака и облаже га длаком и перјем. Снесе 4-5 јаја чија инкубација траје 14 дана [3].

Ноћивају у гнијездима на врховима дрвећа (не у трсци). Лети лепршавије од ластавице, с дужим, опуштеним клизањима на раширеним крилима (не истрзано машући). Зов сухо цвркутање, "прреет" (није стругав као зов брегунице чађавице). Знак за узбуну понављано високо "сеерр" (може упозоравати на копца птичара, сокола ластавичара или је чешће, у питању међосубна свађа). Пјев цвркутав, једнаког нагласка као зов. У јесен се окупљају јата која лете у топлије крајеве. У прољеће се враћа у своје гнијездо.

Референце

  1. 1.^ Интернет сајт агенције Европске уније за заштиту животне средине (The European Environment Agency)
  2. .^ Д. Симић, С. Пузовић: Птице Србије и подручја од међународног значаја, Београд (2008) Лоа Србије, ISBN 978-86-911303-0-5
  3. 3.^ Мирјана Мартан, Свијет животиња; Артмедија (2006) Вараждин ISBN: 953-99916-3-3
Последње ажурирано петак, 26 август 2011 13:48
 

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6)

You should upgrade to Internet Explorer 9, please visit the Internet Explorer 9 worldwide page.