Лиска ПДФ Штампа Ел. пошта
петак, 24 јун 2011 16:12
Лиска
Црна лиска. Фотографија је преузета са википедијне оставе
Систематика
Царство Animalia Животиње
Тип Chordata Хордати
Подтип Vertebrata Кичмењаци
Класа Aves Птице
Ред Gruiformes Ждралови
Породица Rallidae Барске коке
Род Fulica
Биномијална номенклатура
Fulica atra (Карл Лине, 1758)
Ареал врсте

Лиска или црна лиска (Fulica atra) је врста птице из породице Барских кока или Лиски (Rallidae). Дужина тијела је око 37 cm. Има потпуно црно перје и зелене ноге са широким кожицама за пливање. На челу има бијелу плочицу ‘лису’ и кратки кљун. Живи на језерима и барама окруженим шашом, а у опасности бјежи на отворену воду. Гнијездо прави на обали, између трске [2].

Опис врсте

Барска кока црне главе у контрасту са масивним бијелим кљуном и бијелом ‘лисом’ на челу. Нарасте од 36 до 42 cm [3]. Тијеме главе је блиставо црно, док су остали дијелови главе, врата и цијело тијело чађаво црне боје. Горња крилна пера имају уски бијели поруб. Ноге су зеленкасте, с меснатим крпицама на сваком прсту које служе умјесто опне за пливање. Млади су смеђе кестењасти, врат и горњи дио прстију бијел. Ноге у лету доста извирују испод репа [4]. Од млакуше (Барске коке) се разликује по тамним доњим репним покриљем и карактеристичним обрисом.

Начин живота

Честа је по добро обраслим низинским језерима, гнијезди се у трци и другом густом воденом раслињу. Плива добро, с климањем главе и често рони у потрази за храном. При узлијетању се дуго затрчава по површини воде, лети нерадо, слабо, на мање удаљености, а када слијеће, удари прсима у површину воде. Црне лиске означавају територију пријетећи једна другој у погрбљеној пливајућој пози, ногама налијећу једна на другу и пршу крилима да не падну на леђа.

У нашим водама има је много. Зими je друштвена. На већим воденим површинама окупља се у велика јата, која при узлетању шумно трче по води. Сели се у топлије крајеве, а за благих зима зимује и код нас [4]. На зимовању је посебно бројна на Дунаву, акумулацијама и незалеђеним рибњацима [3].

Станиште и исхрана

Настањује зарасла низијска, али и брдска водена станишта [3]. Живи на језерима, у рибњацима, мочварама, баруштинама, рижним пољима и мочварним предјелима. Нерадо живи на чистим воденим површинама.

Храни се воденим биљем, пужевима, шкољкама и малим рибама [2].

Гнијежђење и размножавање

Пливајуће гнијездо црне лискеГнијезди се између шаша и трстике, а каткад прави и пливајућа гнијезда [4]. Женка снесе 6-12 жутозелених јаја са тамним мрљама. На јајима сједе и мужјак и женка 24 дана, а затим се заједно брину о младима који самостални постану након два мјесеца [2].

Видјети још

Референце

  1. 1.^ Интернет сајт агенције Европске уније за заштиту животне средине (The European Environment Agency)
  2. 2.^ Мирјана Мартан, Свијет животиња; Артмедија (2006) Вараждин ISBN: 953-99916-3-3
  3. 3.^ Д. Симић, С. Пузовић: Птице Србије и подручја од међународног значаја, Београд (2008) Лоа Србије, ISBN 978-86-911303-0-5
  4. 4.^ Данијел Поповић, Ловачки лексикон, стр. 78

Спољашње везе

  1. Драгана Могуш: Лиска (Fulica atra). Рад ученика из „Гимназије Сомбор“ (www.gimnazijaso.edu.rs).
  2. Дејан Илић, сајт пољопривреда и село : Црна лиска – везана за воду, 17. 1. 2011.
  3. Интернет сајт (www.ptice.net), фотографије Црне лиске (Fulica atra)
Последње ажурирано четвртак, 11 август 2011 19:32
 

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6)

You should upgrade to Internet Explorer 9, please visit the Internet Explorer 9 worldwide page.